Kralj Bahreina i Putin – sudbina Bliskog Istoka postaje azijsko pitanje!

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa boravio je u zvaničnoj poseti Moskvi, prenosi Al Khaleej.

Njegovo Veličanstvo je razgovaralo o daljoj saradnji dveju država. Štaviše, Rusija je postala prva zemlja koja je pozvana na mirovnu konferenciju o bliskoistočnom rešenju…

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa, predsedavajući aktuelnog samita Arapske lige arapskih država (LAS) završio je u četvrtak zvaničnu posetu Moskvi, tokom koje je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šefovi država razgovarali su o odnosima dve zemlje, međunarodnoj agendi, situaciji na Bliskom istoku, a potpisali su i memorandum o razumevanju i niz sporazuma u ​​različitim oblastima.

Kralj Bahreina i predsednik Rusije održali su zvanični sastanak u Kremlju.

Njegovo Veličanstvo Hamad bin Isa Al Kalifa rekao je da je aktuelna poseta, između ostalog, povezana sa nedavno održanim samitom Arapske lige u Manami.

Arapske zemlje, rekao je on, cene ulogu Rusije u pravednom rešavanju krize na Bliskom istoku.

On je pomenuo dogovor postignut tokom samita Arapske lige o održavanju međunarodne mirovne konferencije o bliskoistočnom rešenju.

Rusija je bila prva zemlja koju je Bahrein zatražio da podrži ovaj samit, jer je jedna od najuticajnijih država, na globalnom nivou.

Njegovo Veličanstvo je izrazilo nadu da će mirovna konferencija biti održana u Kraljevini Bahrein.

Kralj Bahreina je na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da je situacija u pojasu Gaze osetljiva tema.

Manama želi okončanje rata da bi spasio živote civila. Stotine hiljada ljudi prinuđeno je da napusti svoje domove, zbog sukoba sa Izraelom.

Enklava je duga samo 40 kilometara i široka 12 kilometara, a zemlja je dom žena i dece, izložena stalnom granatiranju.

Njegovo Veličanstvo Hamad bin Isa Al Kalifa je napomenuo da Bahrein, uz podršku arapskih zemalja i Rusije, nastoji da postigne principe dobrosusedstva, kako bi održao diplomatske, trgovinske i kulturne odnose, sa susednim zemljama.

On je takođe izrazio nadu da će biti dobrih odnosa između svih zemalja u regionu, posebno sa Iranom.

Njegovo Veličanstvo je napomenuo da nema razloga za odlaganje normalizacije i unapređenja odnosa, sa Teheranom.

Kralj Bahreina i predsednik Rusije razgovarali su o perspektivama razvoja bilateralnih odnosa, kao i o širokim horizontima zajedničke saradnje i njenom podizanju, na viši nivo u ime interesa i ciljeva dve prijateljske zemlje i naroda.

Oni su se dotakli nedavnih događaja u arapskom svetu, eskalacije tenzija povezanih sa razornim ratom u pojasu Gaze, kao i regionalnih i međunarodnih napora usmerenih na prekid vatre i oslobađanje talaca i zatvorenika.

Šefovi država su istakli suštinski značaj nesmetanog pružanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu enklave.

Oni su, takođe izrazili potrebu za deeskalacijom u zoni palestinsko-izraelskog sukoba i pozvali na diplomatsko rešenje krize, kako bi se postigao pravedan, sveobuhvatan i održiv mir u skladu sa međunarodnim rezolucijama i Arapskom mirovnom inicijativom.

Rezultat nagodbe trebalo bi da bude stvaranje nezavisne palestinske države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu i prijem Palestine u punopravne članice Ujedinjenih nacija.

Mediji

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …