Šef Pentagona odredio verovatnoću rata protiv Kine

Vašington nastavlja da utiče na Peking na različite načine, kako bi postigao svoje ciljeve.

Šef Pentagona Lojd Ostin je 1. juna govorio o verovatnoći rata protiv Kine, tokom godišnjeg azijskog bezbednosnog samita „Šangri-La dijalog“ u Singapuru…

Američki ministar odbrane je napomenuo da rat sa Kinom, nije ni neminovan, ni neizbežan, uprkos brzoj eskalaciji tenzija u azijsko-pacifičkom regionu (APR).

Istovremeno je istakao važnost nastavka dijaloga između njega i njegovog kineskog kolege, kako bi se izbegle „pogrešne procene i nesporazumi“.

Ostin je dodao da ceni reči filipinskog predsednika Ferdinanda Markosa Mlađeg dan ranije.

Sinoć je, tako snažno govorio, o tome da Filipini potvrđuju svoja suverena prava prema međunarodnom pravu – izjavio je Ostin.

Istovremeno, on je istakao da je posvećenost Vašingtona Manili kao ugovornom partneru „nepokolebljiva“ i ponovo naglasio važnost dijaloga, sa NR Kinom.

Razumemo da se mnoge stvari mogu desiti na moru ili u vazduhu. Ali naš cilj je da osiguramo da ne dozvolimo da se događaji nepotrebno izmaknu kontroli – objasnio je Ostnin, verovatno misleći na teritorijalni spor, između Filipina i Kine u Južnom kineskom moru.

Podsećanja radi, u govoru 31. maja uveče, Markos je ogolio šta bi moglo biti u pitanju, rekavši da bi, ako bi Filipinac poginuo, kada bi se Kina suočila sa obalskom stražom i trgovačkom flotom njegove zemlje u tim vodama, to bilo „veoma, veoma blizu: „Ono što možemo da uradimo smatraće se ratnim činom i stoga ćemo odgovoriti u skladu, sa tim“.

Popodne 31. maja, kineski ministar odbrane Dong Jiong i šef Pentagona razgovarali su na marginama događaja.

Ovo je bio prvi lični sastanak šefova resora dve zemlje od 2022. godine.

Stabilizacija odnosa između vojske SAD i Kine nije bila laka, ona se mora zaštititi, prokomentarisao je događaj portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćjan.

Napominjemo da Zapad i njegovi azijski saveznici vole da kažu da je pomenuti forum „neutralna“ platforma koja služi za razgovor o najvažnijim političkim pitanjima, kao i problemima u oblasti odbrane i bezbednosti u regionu.

Međutim, Šangri-La dijalog organizuje britanski „nezavisni“ Međunarodni institut za strateške studije (IISS) koji je pod kontrolom britanskih obaveštajnih službi.

Vredi dodati da su Sjedinjene Države sredinom aprila prvi put rasporedile udarne sisteme Tiphon u kineskom „dvorištu“.

Istovremeno, opozicija na Filipinima je navela da raspoređivanje američkih projektila čini zemlju marionetom Vašingtona.

Mediji

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …