Konašenkov: Oboren ruski Su-25 u Ukrajini! – VIDEO

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izvestilo je o toku vojne operacije u Ukrajini.

Van rada su stavljena 74 kopnena objekta vojne infrastrukture Ukrajine, među kojima 11 aerodroma ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, tri komandna mesta, pomorska baza i 18 radarskih stanica sistema PVO S-300 i Buk-M1. 14 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, se predalo.

Grupacije trupa DNR i LNR nastavljaju kontraofanzivne operacije protiv jedinica Oružanih snaga Ukrajine uz vatrenu podršku ruske vojske, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, trenutno otpor pružaju uglavnom naoružane grupe nacionalista.

Ministarstvo je saopštilo da pripadnici Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da izbegnu borbene sukobe i dogovore koridore za izlazak iz zone operacije, bez naoružanja.

Konašenkov je rekao da je ministar odbrane Sergej Šojgu naredio, da se ukrajinski vojnici tretiraju s poštovanjem.

„Uzimajući u obzir činjenicu da su vojna lica Oružanih snaga Ukrajine, za razliku od nacionalista, položila zakletvu ukrajinskom narodu i izvršavala naređenja, tretirajte ih s poštovanjem.

Raditi na stvaranju bezbednih koridora za bezbedan izlazak ukrajinskih vojnika, koji su položili oružje iz područja operacije do svojih porodica“, citirao je ministra.

Konašenkov je takođe rekao da su trupe DNR, koje su napredovale u pravcu naselja Volnovaha napredovale na dubinu do 7 km.

Tokom neprijateljstava predalo se 14 vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

„Nakon što od njih uzmu potpis o odricanju od oružanog otpora, svi će biti pušteni svojim porodicama“, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane.

On je rekao da je grupacija Luganske Narodne Republike u oblasti naselja Stepovoje napredovala još 1 km.

Ruske trupe onesposobile su 74 kopnena objekta ukrajinske vojne infrastrukture.

„Uključujući 11 aerodroma Vazduhoplovstva, tri komandna mesta, bazu pomorskih snaga Ukrajine, kao i 18 radarskih stanica protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Buk-M1“, saopštio je vojni resor.

Takođe, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su oborili ukrajinski borbeni helikopter i četiri bespilotne letelice Bairaktar ​​TB2.

Pad aviona Su-25

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da se jurišni avion Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, srušio tokom operacije.

Pilot je preživeo.

„U Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, usled greške u pilotiranju, srušio se jurišni avion Su-25.

Pilot se bezbedno katapultirao i već se nalazi na lokaciji svoje vojne jedinice“, rekao je Konašenkov.

On nije precizirao gde je tačno došlo do incidenta.

Nema opasnosti po civilno stanovništvo

Ministarstvo odbrane je istaklo da Oružane snage Rusije nisu napale ni ukrajinske gradove ni društvene objekte u vojnim garnizonima, kako bi izbegli gubitke među ukrajinskim vojnicima i njihovim porodicama.

Prema rečima Konašenkova, civilnom stanovništvu ništa ne preti.

Agencija je ranije javila da ukrajinski graničari „ne pružaju nikakav otpor“, ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane su ugušeni, a infrastruktura vojnih vazdušnih baza onesposobljena.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Podaci iz izviđanja pokazuju da pojedine jedinice i vojnici Oružanih snaga Ukrajine masovno napuštaju svoje položaje, napuštajući svoje oružje.

Pozicije jedinica Oružanih snaga Ukrajine, koje su položile oružje ne podležu udarima“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Agencija tvrdi da Služba bezbednosti Ukrajine priprema i sprovodi provokacije koristeći montirane video snimke o civilnim žrtvama.

„Njihov cilj je da optuže Rusiju za navodno neselektivnost i nesrazmerne udare radi zastrašivanja civila i emitovanja na zapadnim TV kanalima“, rekao je Konašenkov.

Ukrajina objavila snimak uništavanja ruskih tenkova dronom:

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …