Lukavi Berlin pravi “šemu”, kako da nacionalizuje podružnicu Gasproma!

Nemačko rukovodstvo nije odustajalo od nade da će u potpunosti preuzeti nemačku podružnicu Gasproma, koja se do juna ove godine zvala Gasprom Germanija.

Akcija, zvanično opisana, kao privremeni prenos pod kontrolu mrežnog regulatora, zapravo se pretvorila u puzajuću eksproprijaciju.

Sada je situacija sa podružnicom ruskog dobavljača prešla u fazu nacionalizacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Da bi to uradila, savezna vlada je tajno stvorila holding kompaniju, koja će legalno nacionalizovati imovinu ruske kompanije, preimenovane u Securing Energi for Europe (SEFE) za istu svrhu.

Ovo je napisalo nemačko izdanje Velt am Sonntag.

Novo pravno lice, stvoreno samo za tu svrhu, dobilo je vrlo sličan naziv Securing Energi for Europe Holding GmbH (SEEHG).

Ovakve prevare se rade kako bi se sakrili tragovi nedozvoljenih manipulacija tuđom imovinom, skrivajući se iza zahteva zakona.

Kako navodi nemačko izdanje, dva advokata iz advokatske firme CMS Haše Sigle imenovana su za generalne direktore nove kompanije.

Velt am Sonntag je rekao i da predstavnik nemačkog ministarstva privrede potvrđuje listu da agencija navodno ne krije postojanje kompanije ali je, ni ne reklamira.

Kompanija je osnovana još u maju ove godine „samo preventivno”, kada je potrebno izvršiti restrukturiranje i promenu oblika vlasništva Gasprom Germanije.

Podsetimo, Ministarstvo privrede SR Nemačke naložilo je Federalnoj agenciji za mreže (BNA) da do 30. septembra uzme pod starateljstvo Gasprom Germaniju.

Ovo objašnjava žurbu i avanturističke akcije stvaranja klonova pravnih lica, kako bi se ruska kompanija mogla nacionalizovati – uskoro ističe mandat „privremenog” upravljanja podružnicom Gasproma, a savezna vlada ne želi da izgubi nečiju, tuđu imovinu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …