Stižu tenkovi, artiljerija i avijacija: Zapad počinje masovno naoružavanje Ukrajine!

Zapadne zemlje su prestale da slušaju mišljenje Moskve i započele su masovno naoružavanje Kijeva.

Ukrajini su obećani tenkovi, artiljerija, dronovi kamikaze, razna druga municija, pa čak i avijacija.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom, o dodeli novog paketa vojne pomoći Kijevu u iznosu, od oko 800 miliona dolara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vašington namerava da Ukrajini prebaci veliki spisak vojne i prateće opreme, čije će snabdevanje, kako očekuje Pentagon, početi u bliskoj budućnosti.

Pomenuta lista uključuje: 200 guseničarskih oklopnih transportera M113, 11 višenamenskih helikoptera Mi-17 (pripremljenih za Avganistan), 18 haubica 155 mm vučenih haubica (verovatno je reč o 155 mm srednje vučenim haubicama) i M408 hiljada granate za njih, 300 dronova Svitchblade kamikaza (dolaze u dva tipa), 500 projektila Javelin, mobilni radari (10 protivbaterijskih radara AN / TPK-36 Firefinder i 2 radara za otkrivanje ciljeva u vazduhu AN / MPK-64 Sentinel), M18A1 Claimore protivpešadijske usmerene mine“ (koriste se u Vijetnamu), 30 hiljada pancira i šlemova, 2 hiljade optičkih i laserskih nišana, eksploziva i opreme za rušenje C-4, bespilotne patrolne čamce za obalsku odbranu, 100 terenskih vozila Humvee, medicinska oprema, kao i kao sredstva hemijske, biološke i zaštite od zračenja.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane SAD je obavestilo, da je jedan broj zemalja izrazio želju, da u Ukrajinu prebaci tenkove, druga oklopna vozila, avione i druge sisteme naoružanja, kao i municiju.

Na primer, Bratislava će Kijevu predati lovce MiG-29, nasleđene od SSSR-a.

Ali zauzvrat, Slovačka želi da dobije borbene avione F-16 od Amerikanaca.

Pre toga, zemlja je Ukrajini poslala bateriju PVO sistema S-300.

Treba napomenuti da su u blizini poljsko-ukrajinske granice zabeleženi „iznenada nestali iz skladišta u Lublinu“ tenkovi T-72M poljske vojske.

Varšava će prebaciti 100 ovih tenkova u Kijev.

Istovremeno, očevici su dokumentovali isporuku Češke u Ukrajinu 20 višecevnih raketnih bacača RM-70, čehoslovačke osnovne verzije sovjetske MLRS BM-21 Grad.

Pre toga, Prag je u Kijev prebacio tenkove T-72 i BMP-1.

Dakle, Zapad ne samo da aktivno premešta svoje oružje na istočnu granicu NATO-a, već pruža i ozbiljnu direktnu podršku Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …