Kina sprema digitalni juan koji će zbrisati Bitkoin i oboriti dolar

U Americi su sa zakašnjenjem shvatili – ali su shvatili – da Kina priprema monetarnu tehnologiju koja će postati ubica za Bitcoin i prva realna i ozbiljna pretnja dolaru.

Od kineske konkurencije glavnoj svetskoj kripto valuti zaziru samo oni koji u nju ulažu. A udar na dolar kao na glavnu valutu svetske trgovine – već se pretvara u problem nacionalne bezbednosti SAD. I direktna pretnja geopolitičkim interesima Vašingtona koji se plaši da će ostati bez mogućnosti da uvodi sankcije drugim zemljama i da špijunira i protivnike i prijatelje.

Pekinški stratezi su, naime, našli način da kombinuju naizgled potpuno suprotne stvari: jedan od drevnih vidova novca sa visokim tehnologijama.

Centralna banka Kine (Narodna banka Kine) odlučila je da se odrekne `novčanica` – u stvari, „kovanica“ – i da ih zameni kripto-valutom drugog tipa, a da istovremeno odveže promet novca od bankarskog sistema, čvrsto ga vezujući za direktnu državnu kontrolu.

Zabrinuti eksperti američke agencije Bloomberg ovako su opisali i procenili kineski finansijski hibrid:

„Većinu novca koji se elektronskim putem razmenjuje čine zajmovi i zaduženja na računima kod različitih banaka. Kineski digitalni keš (tj. takozvani digitalni juan Centralne banke) dizajniran je da bude elektronska verzija novčanice. Ili kovanice. Jednostavno: da živi u digitalnom novčaniku na pametnom telefonu, a ne u fizičkom novčaniku. Stabilnost digitalnog juana obezbediće država. Taj virtuelni novac će biti brži u opticaju i lakši za upotrebu od papirog novca, a kineskim vlastima će omogućiti stepen kontrole koji se ne može imati nad fizičkim novcem“.

Kina pravi korak u budućnost, spasavajući se od više problema odjednom.

Na primer, neće morati da strahuje za svoj bankarski sektor kad bude po udarom američkih sankcija, a ni za svoj platni sistem jer će biti zasnovan na „digitalnoj novčanici“ pa neće zavisiti od finansijskog stanja banaka, njihovog kreditnog potencijala i interakcije među sobom.

Stabilnost finansijskog sistema Kine biće znatno povećana. Jer, nijedan menadžer banke neće moći da ukrade novac, da ga povuče ili plasira u formi problematičnog kredita.

Država će imati potpuni uvid u sva plaćanja. Gotovo u realnom vremenu.

Američki naučnici – Aditi Kumar i Erik Rozenbah sa Harvarda – već `kukaju` da će kineski digitalni novac omogućiti Iranu i drugim zemljama da lakše izbegnu američke sankcije ili prenesu novac, a da ih Vlada SAD ne otkrije, jer će zaobilaziti sistem međunarodnih plaćanja baziran na dolarima.

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …