Blumberg: Kina očekuje suvo leto i nestanak struje!

Očekuje se da će toplotni talasi u Aziji pogoditi Kinu ovog leta, preteći novim talasom nestašica struje, koji je poremetio globalne lance snabdevanja širom sveta prošle godine, od automobila do solarnih panela.

Ovog leta situacija sa snabdevanjem električnom energijom širom zemlje biće napeta, izvestio je državni China Energi Nevs, pozivajući se na Institut za istraživanje državnog elektroenergetskog sistema.

Centralne, istočne i jugozapadne provincije (najnaseljenije) verovatno će iskusiti nestašice tokom perioda najveće potražnje, navodi institut. Situaciju opisuje analitička agencija Blumberg.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Toplotni talas već prži delove Azije pre zvaničnog početka leta, podižući temperature na rekordnih 45 stepeni u Vijetnamu.

Sve javne ustanove zatvorene su zbog nemogućnosti obezbeđenja klimatizacije.

Indija je već dobila upozorenje o nestanku struje u bliskoj budućnosti zbog predstojeće kataklizme.

Prema naučnicima iz istraživačkih grupa kao što je Vorld Veather Attribution, klimatske promene pogoršavaju učestalost ekstremnih vremenskih događaja.

Žalosna situacija u Vijetnamu je lekcija za Kinu, koja se najbolje priprema za nestanak struje i suva leta kada reke presuše.

Grade se vetroelektrane, postavljaju ogromni klasteri solarnih panela. Ali ni ovo neće biti dovoljno, upozoravaju naučnici.

Zbog toga je data dozvola za povećano korišćenje uglja za proizvodnju.

Biće potrebni i dodatni električni kapaciteti za organizovanje upumpavanja vode u magistralne cevovode kako bi se obezbedilo bar malo navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta kako bi se sačuvao rod.

Svi drugi klimatski ciljevi Pekinga ne uspijevaju zbog opasnosti po ljude i ekonomiju.

Naravno, NR Kina neće odustati od svojih ambicioznih planova, ali će njihova implementacija biti odložena na neodređeno vreme.

S obzirom na ovako nepovoljne prognoze, Peking će najverovatnije postati najtvrdoglaviji i najozbiljniji konkurent Evrope za gas i druge energente, dobijajući ih odjednom od svih svetskih dobavljača.

Prognozirani toplotni talas u Aziji biće glavna glavobolja u EU u narednim mesecima.

Verovatno je da će Kina čak prestati da krije svoje potrebe i potražnju za energijom u narednim nedeljama dok pokušava da zadrži cene od rasta.

Sada će sve ove “igre” izbledeti u drugi plan, a kotacije svih vrsta goriva će pucati.

 

Borba.Info

 


Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poruka Americi: “Šta vas briga, što trgujemo s Rusijom!?”

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đan izjavio je da Kina ima pravo da vodi …