Šmit: Već danas počinjem sa radom na pronalaženju pravnih rešenja, kako bi krivično bili gonjeni svi, oni koji negiraju tzv. genocid u Srebrenici

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas u Potočarima da će početi raditi na pronalaženju pravnih rešenja, kako bi svi koji negiraju genocid u Srebrenici bili krivično gonjeni.

„Ono što se desilo ovde je užasno. Ja ću već danas i sutra početi raditi na tome da svi, oni koji su negirali tzv. genocid i nastavljaju to raditi da se protiv njih preduzmu pravne radnje i da se krivično gone“, naglasio je visoki predstavnik.

Šmit je rekao da će sutra u Potočarima, s njim u delegaciji na komemoraciji žrtvama tzv. srebreničkog genocida iz 1999, biti i glavni tužilac iz Bavarije, sa svojim kolegama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Oni rade na predmetima negiranja holokausta i tražićemo, koje su to najbolje radnje, koje se mogu preduzeti protiv osoba, koje negiraju genocid, protiv svih osoba koje propagiraju laži, a jedini način na koji se može o ovome govoriti jeste istina“, kazao je Šmit.

Šmitov prethodnik, Valentin Incko, doneo je zakon o zabrani negiranja genocida ali iz Tužilaštva BiH nije pokrenut nijedan predmet protiv osoba, koje javno negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osobe osuđene za ratne zločine, navodeći da ta oblast nije pravno jasno definisana.

Šmit danas u Potočarima prisustvuje konferenciji „Memorijalnog centra Srebrenica“ i Svetskog jevrejskog kongresa, koja se održava pod motom „Za zajedničko pamćenje“.

„Ova konferencija zaista je veliki signal i znak svima, koji žele bolju budućnost da ne smeju negirati genocid i zanemarivati ono što se desilo“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, šokantno je da se i posle toliko godina ne može doći do zajedničkog stanovišta o prošlosti.

Beta-Danas

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bajden učetvorostručio carine Kinezima?

Očekuje se da će predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden sledeće nedelje objaviti povećanje carina, na …