Uprkos pretnjama i mitu, u Slovačkoj pobedio predsednik koji je protiv maski, karantina i finansiranja korumpiranog ukrajinskog režima!

Slovačka socijaldemokratska stranka (SMER-SD) preuzela je glavnu prednost, nakon subotnjih parlamentarnih izbora, a rezultati iz većine okruga su joj dali prednost od 6 posto, u odnosu na njenog prozapadnog rivala, Progresivnu Slovačku.

Stranku SMER-SD predvodi bivši premijer Robert Fico, koji je obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini i javno kritikovao sankcije Evropske unije Rusiji, kao neefikasne i štetne.

„Mi smo mirna zemlja“, izjavio je Fico na prošlosedmičnom skupu, dodajući da ako je njegova stranka pobedila „neće poslati nijedan metak [opštine] u Ukrajini“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Stranka Progresivna Slovačka, koja je nepokolebljiv zagovornik politike EU, drugoplasirana je sa nešto više od 17% glasova, uz 95% prebrojanih glasačkih listića.

Njen 39-godišnji lider Mihal Simečka, potpredsjednik Evropskog parlamenta, vodio je kampanju na osnovu obećanja da će Slovačka nastaviti s podrškom Ukrajini.

Stranka HLAS (Glas) je treća po anketama, tek nešto manje od 15%. Njen lider Peter Pelegrini nazvao je pobedu i nije isključio moguću koaliciju sa Ficom.

S obzirom da nijedna stranka nije spremna da osvoji većinu mesta, Slovačka će morati da formira koalicionu vladu.

Ostale stranke koje su prešle prag su konzervativni Kršćansko-demokratski pokret (KDH) liberalna sloboda i solidarnost (SaS) kao i konzervativna koalicija običnih ljudi i nezavisnih ličnosti (OL’aNO) s Kršćanskom unijom i Za Narodnu stranku.

Slovačka nacionalna stranka takođe je prešla prag od 5%. Lider Andrej Danko izrazio je spremnost da uđe u koaliciju sa Ficom, kako bi se „takmičio sa liberalizmom”, dok je Simečku uporedio sa „povređenom lokvicom”.

Izgledi za vladu koju predvodi Fićo doveli su do uzbune u EU, gde se zvaničnici u Briselu plaše da bi se mogli pridružiti Mađarskoj u osporavanju konsenzusa EU o Ukrajini, te stavite veto na buduću vojnu pomoć ili glasajte protiv dodatnih paketa sankcija protiv Rusije.

Članica NATO-a Slovačka je Kijevu isporučila oklopne transportere, haubice i celu svoju flotu borbenih aviona MiG-29 iz sovjetske ere.

Međutim, Fico je jasno stavio do znanja da neće bespogovorno slediti vodstvo SAD-a, ako bude izabran.

Ruska spoljna obavještajna služba tvrdi da je prošle sedmice Vašington bio spreman da ide na sve, uključujući učešće i mito, kako bi osigurao pobedu aktuelne slovačke vlade, kako bi sprečio da se to dogodi.

Postao je najistaknutiji politički predstavnik pokreta protiv maski i vakcinacije, što objašnjava reakciju Zapada i mejnstrim medija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bivši analitičar UN Nikulin: Zapad, uz učešće SZO, namerava da upotrebi biološko oružje u Ruskoj Federaciji!

Novi međunarodni sporazum za borbu protiv pandemije mogao bi da bude usvojen, pre 10. maja …