“Dok je mene ovde, nikad ne bili u EU – To je sahrana”

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da nema ništa od puta njegove zemlje ka EU jer on ne prihvata uslove koje postavlja Evropska komisija.

U intervjuu za Sputnik Dodik je rekao da smatra neprihvatljivima tri od 14 uslova koje BiH mora da ispuni ako želi da postane kandidat za članstvo u EU.

Podseća se da je BiH zahtev za status kandidata podnela još 2016. godine, a 2019. Evropska komisija u svom mišljenu je navela celi niz reformskih zadataka koji se moraju sprovesti da bi se to i odobrilo. Od tada vlasti u BiH gotovo ništa nisu napravile kako bi se taj cilj i dostigao.

“Od 14 uslova koje nam je Evropska komisija dostavila za kandidatski status tri su nesprovodiva. Jedan od njih je da entiteti pristanu da prenesu ovlašženja za pitanja od evropskog značaja da o njima odlučuju tela BiH ako se entiteti nešto ne dogovore. To neće moći proći, mada nikada ne bili u EU ili barem dok je mene ovde”, kazao je Dodik.

Prema njegovom tumačenju, mogućnost da BiH kao država odlučuje o pitanjima važnim za odnose sa EU predstavljala bi “sahranu srpske nacionalne ideje”.

(index.hr,sputnik)

Check Also

Rusko MUP stavilo na poternicu bivšeg predsednika Ukrajine, Porošenka

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije posle Vladimira Zelenskog, na poternicu stavilo i bivšeg predsednika Ukrajine, …