Kad kupiš respiratore koji nisu pravljeni za koronu pa obećaš vakcinisanje 2 miliona ljudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras predsedavajućem i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku respiratore.

Uručena je i druga medicinska oprema za Republiku Srpsku kao pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u Republici Srpskoj postoje veliki problemi u borbi sa epidemijom koronavirusa.

“U Republici Srpskoj sve je veći broj zaraženih, Klinički centar je svoje kapacitete popunio. Novih 400 mesta za pacijente zaražene moramo da opremimo, zato su nam potrebni respiratori. A ponekad je potrebno imati i obučene ljude, a ne samo opremu”, rekao je on.

Vučić je kazao da je razgovarao s Dodikom o problemima, te da je Srbija spremna da sve što može pacijenata u teškom stanju primi iz Republike Srpske.

“Ako budu imali krizu u mogućnosti prijema pacijenata, Srbija će da prihvati sve što može. Dobiće najbolju moguću negu. Mi od jutros u svim bolnicama na raspolaganju imamo 5.800 ampula leka protiv koronavirusa”, rekao je on.

“Mi zajednički moramo da pobedimo ovu pandemiju i svaki život u regionu nije manje vredan od onog koji izgubimo u Srbiji. Što se tiče vakcina, do sada je 2.886 zdravstvenih radnika iz Republike Sprske vakcinisano u Srbiji, ali moraćemo to dodatno da poboljšamo”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, “Nećemo biti mirni dok ne budemo imali dva miliona vakcinisanih”.

Primopredaja je obavljena u industrijskoj zoni u Krnješevcima, nedaleko od Stare Pazove, a prisustvovali su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić.

Vučić je kazao da je Srbija od početka pandemije kupila 2.200 respiratora.

“Ponosan sam na to, kupili smo ih u najtežim trenucima. Imali smo loše stanje, lošu opremljenost, to nam je još jedno nasleđe koje su nam stručnjaci sa Mauricijusa ostavili. Kupovali smo respiratore”, rekao je on.

Prosečna cena je, kako kaže, bila između 18.000 i 35.000 evra.

“Nekad je išlo i do 52.000, ali nismo mi tad kupovali. Prosečno je oko 25.000 do 26.000 evra”, naveo je Vučić.

Kako je naveo, po svemu u vezi sa pandemijom smo najbolji u regionu, pa čak i svetu.

“Samo zato što se razlikujemo od onih koji su ovu zemlju razarali”, ocenio je on.

Vučić je kazao da bi mogao da “maše ugovorima” o tome koliko je vakcina naručeno, ali da je bitnije koliko ih je zaista stiglo.

“26. februara ću moći da vam kažem tačno kada ćemo dobiti milion doza vakcina Sinofarmovih”, kazao je on.

On je kazao da vidi problem da ljudi neće da se vakcinišu vakcinom Astrazeneke.

“To je užasna kampanja koja se vodi, velike faramceutske kompanije jednu dobru vakcinu predstavljaju na loš način. Ali šta mogu, ići ću od sela do sela, govoriću ljudima da nemaju nikakav rizik”, kazao je on.

Sad kad nam zabrane, ne možemo dobiti manje od nula

Vučić je rekao da imamo veliku želju da dobijemo podršku iz Evropske unije po pitanju vakcina.

“Iz Kovaks programa ćemo dobiti nešto manji broj Astrazeneke, 56.700 doza vakcine. Sve su to mali brojevi, nama treba pola miliona”, naveo je on.

On je rekao da se “uzda u se i u svoje kljuse”, što se tiče zabrane putovanja.

“I sad kad nam nisu zabranili, dobili smo nula vakcina, a sad kad nam zabrane, ne možemo dobiti manje od nula. Računamo na sebe i svoju marljivost. Nije naše da se žalimo narodu i da kukamo kako nema vakcina. Naše je da to obezbedimo”, naveo je on.

Dodik je rekao kako se vidi da EU ne reaguje na pravi način.

“Kad više ne budu potrebne vakcine u Evropi, oni će nama nuditi. I oni su kroz razne procese privatizacije uništili sve što je moglo da utiče na proizvodnju vakcina na ovom prostoru”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da su ovo složena i teška vremena, te da se Srbija pokazala kao važan i odlučujući faktor u regionu, Evropi, pa i u svetu.

“Ovo daje sigurnost svakom čoveku, ne samo u Srbiji, nego i u Republici Srpskoj. Ja ovo nisam znao, inače bih tražio 50 respiratora”, dodao je Dodik.

(B92)

Check Also

The Foreign Affairs: Dolazak „evropske vojske“ osujetiće pobedu Rusije u Ukrajini!

Glavni spoljnopolitički list liberalne Amerike – The Foreign Affairs – objavio je obiman tekst čiji …