Šta se ovde ustvari događa? Rusija, Kina i EU podržali “Svetsku zdravstvenu organizaciju” u sukobu sa Trampom

Rusija je osudila pokušaje SAD da „razbije” Svetsku zdravstvenu organizaciju, pošto Vašington optužuje tu organizaciju da je blagonaklona Kini i preti da će joj ukinuti finansijska sredstva.

„Mi smo protiv razbijanja (SZO), koji bi se odnosio na političke ili geopolitičke interese jedne države, a to su SAD”, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov i dodao da postoje načini poboljšanja rada pozivajući na reforme.

Rjabkov je rekao da Rusija u tim pozivima pristupa na odgovoran i konstruktivan način i da je spremna da aktivno učestvuje u takvom radu.

Zvaničnik je dodao da se Moskva protivi politizaciji „bilo čega što je povezano sa epidemijom korona virusa”, „slabljenjem SZO i pretvaranjem te organizacije u platformu za političke obračune”.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je SZO da je „marioneta Kine” u kojoj se krajem 2019. godine pojavio korona virus.

Tramp je dao SZO rok od mesec dana za dobijanje značajnih rezultata u okončanju borbe protiv virusa, a u protivnom preti da će SAD, tradicionalno najveći davalac finansijske podrške, napustiti tu svetsku organizaciju, javlja AFP a prenosi Beta.

Evropska unija je pozvala sve zemlje da podrže Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) nakon što je predsednik SAD Donald Tramp zapretio da će SAD trajno prekinuti finansiranje te organizacije. Portparolka Evropske komisije Virdžini Batu-Henrikson rekla je da je globalna saradnja „jedina efikasna i održiva opcija za pobedu u ovoj bici”.

„Ovo je vreme za solidarnost. Nije vreme za upiranje prstom ili podrivanje multilateralne saradnje”, navela je ona, prenosi Beta.

U pismu predsedniku SZO Tedrosu Adanomu Gebrejesusu, Tramp je naveo da su se „ponovljeni pogrešni koraci” SZO u odgovoru na pandemiju pokazali „veoma skupim za svet”.

Tramp je juče zapretio da će trajno ;prekinuti finansiranje SZO, osim ako ne obeća „značajan napredak” u narednih 30 dana.

Portparolka Svetske zdravstvene organizacije rekla je da za sada neće komentarisati Trampovo pismo.

(Beta,agencije)

Check Also

Zelenski priteran uza zid! Mora da zove Putina!

Volodimir Zelenski je prelomio u ponedeljak, rekao je da se zalaže za učešće Moskve, na …