Srpski istraživač na Institutu za fiziku: 21. juna nisu izbori već prevara OVO URADITI – VIDEO

Vlast u Srbiji toliko je ogrezla u prevari da će i na izborima napraviti podvalu na koju ne treba pristati a izlaz je u bojkotu izbora i sveopštem buntu u Srbiji kaže Slobodan Prvanović.

Ne treba pristati na događaj koji će se desiti 21. juna jer to nisu izbori već jedna vrsta podvale i prevare, a jačeg sredstva od bojkota ne vidim, osim sveopšte građanske pobune, rekao je Slobodan Prvanović, istraživač na Institutu za fiziku.

Javnost je nakon štrajka glađu Boška Obradovića dobila još jedan dokaz u kakvom sistemu i kakvoj državi živimo, a odgovor RTS-a na njegov zahtev ispod je svakog nivoa, dodao je.

Komentarišući odgovor RTS lideru Dveri, Prvanović smatra da RTS nije smeo sebi da dozvoli da ulazi u polemiku te vrste sa bilo kim, a osim toga, kako je dodao, Obradović je narodni poslanik i on ima i pravo i obavezu da se pojavljuje pred građanima Srbije i opravdano je tražio da se pojavi na RTS.

“Sva tri štrajkača glađu imali su pravo da se obrate ne RTS, i ta kuća je trebalo da o tom događaju da obavesti građane i dopusti im da kažu koji su im razlozi za štrajk. Obradović je trebalo da zahtev proširi na svu trojicu, kao što je i Aleksandar Martinović trebalo da proširi zahtev da tužilaštvo reaguje po sijaset slučajeva”, kazao je.

Govoreći o bojkotu izbora i opoziciji, on je rekao da je celo društvo čekalo da prođe epidemija, i da bi opozicija trebalo sada da bude aktivnija na terenu, i da više obaveštava građane jer nema pristup medijima sa nacionalnom frekencijom.

“Ne treba pristati na ovo što će se desiti 21. juna jer to nisu izbori već jedna vrsta podvale, prevare i ne treba to tretirati kao izbore kakvi postoje u svetu. Jačeg sredstva od bojkota ja ne vidim, osim sveopšte građanske pobune koju bi pratili zahtevi za fer izbore”, dodao je.

Prvanović smatra da nijedno okupljanje ne treba da se desi dok postoji opasnost da se građani zaraze, ali samo odlaganje ako nije praćeno promenom uslova nema nikakvog smisla. “Ako će to što su spakovali za 21. jun da odlože za septemabr, onda to nije bitno, bitni su uslovi”, kaže.

U kampanji će, kako je rekao gost Dana uživo, vlast koristi prisustvo na medijima, opozicija će biti kritikovana u svim mogućim emisijama, tako će vlast i doći do svakog birača, dok opozicija nema ništa od tih sredstava na raspolaganju, i jedino što joj ostaje je – terenski, ulični rad. “Imamo i opoziciju koja će učestvovati kao ikebana na izborima, a pretpostavljam da niko neće biti toliko lud da pravi mitinge sa hiljadama ljudi”, dodao je.

Prvanović je rekao i da veruje da će Zoran Živković, za kojeg smatra da je iskreni oponent režimu, povući listu pre izbora. “Dok druge takozvane opozicione stranke formirane pre nekoliko meseci nemaju veze sa pravom opozicijom, teško da se mogu tako nazvati”, kaže.

Govoreći o porukama iz Brisela o tome da svi treba da izađu na izbore i da bojkot nije rešenje, Prvanović je rekao da ne treba da pridajemo veliku pažnju tome šta dolazi iz Brisela.

“Nije korektno da se upliću sa strane, mi smo suverena država koje treba svoje probleme sama da rešava. Nije potrebno da podržavaju vlast ili opziciju već principe na kojima je EU sazdana, a toga u Srbiji nema i o tome treba da vode računa. Ovo nisu nikakvi uslovi, unapred je sve poznato i opozicija ako bi pristala da učestvuje, dala bi legitimitet ogromnoj podvali i prevari. To ne smemo da dozvolimo”, istakao je.

Atmosfera je u zemlji prilično naelekrtisana i na ivici da pređe u građanske sukobe, ne građanski rat – već sukobe do kojih lako može da dođe, upozorio je Prvanović, dodavši da je zato predložio da se pokrene dijalog predstavnika vlasti i opozicije.

“Da sednu za jedan sto da se dogovore da se smire strasti. U NIN-u izlazi tekst sa jednim takvim predlogom (predsednik SANU) Vladimira Kostića što svim srcem podržavam. Očekujem da će i vlasti i opozicija pozitivno reagovati na taj poziv i da će to toga doći. Može se naći i suguran put izlaska iz ove vrlo opasne situacije u kojoj se nalazimo”, zaključio je.

Situacija je trenutno mnogo dramatičnija nego pre par meseci, smatra.

“Nikome nije u interesu da ovo ovako traje i da ekslira, ni vlastima ni opoziciji, ni građanima, dovoljna je jedna varnica i ko zna šta može da se desi”, dodaje.

On je rekao i da veruje da u svakoj stranci postoje iskreni i časni ljudi koji žele dobrobit građanima Srbije i oni treba sada da isforsiraju one koji raspiruju vatru da odustanu od toga i da se dogovore pošteni uslovi za izbore.

Govoreći o stanju u medijima, rekao je da je situacija u medjskoj sferi katastrofalna. “Produkcija je lažnih vesti, laži o kojekavim događajima, preterivanja svakakve vrste, jeziva situacija je što se tiče medija, i REM bi morao podhitno da reaguje i to sredi”, ocenio je.

(N1)

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …