Trampov protivkandidat Bajden, pada zbog sina – Istraga zbog Ukrajine

Nakon dugog natezanja i političkih igara koje su rezultovale neuspešnim impičmentom protiv Donalda Trampa, Hanter Bajden, sin bivšeg američkog potpredsednika i, sada je već izvesno, Trampovog protivkandidata na predstojećim izborima, Džozefa Bajdena, moraće da se pojavi pred Senatom i svedoči o svojoj umešanosti u zbivanja u Ukrajini.

Ovakvu odluku doneo je senatski Komitet za teritorijalnu bezbednost i državne poslove, a za nju su glasali svi republikanski članovi Komiteta, njih osam, dok je šestoro demokrata bilo protiv.

Ime Hantera Bajdena pominje se u kontekstu Ukrajine još i pre nego što je 2014. postao član uprave jedne od najvećih ukrajinskih privatnih energetskih kompanija „Burisma“. O njemu, kao pogodnoj „babici“ budućoj ukrajinskoj vladi, razgovarali su 2013. nekadašnja zamenica američkog državnog sekretara sa tadašnjim američkim ambasadorom u Kijevu Džefrijem Pajatom, što samo još više baca senku sumnje da njegov angažman u Kijevu prevazilazi okvire poslovnog.

Sumnje u korupciju diskredituju Bajdena

Prema rečima nekadašnjeg dopisnika lista „Politika“ iz Vašingtona, Milana Mišića, republikanci će nastojati da u najvećoj mogućoj meri, u jeku predsedničke kampanje diskredituju Džozefa Bajdena kao Trampovog protivkandidata na novembarskim izborima.

„Treba imati u vidu da je odluka doneta na veoma pristrasan, kako oni kažu „partizanski“ (partijski) način. Osam republikanaca bilo je „za“, a šest republikanaca bilo je „protiv“. Ovo je nešto što odavno tinja. Podsetimo se da su sumnje u korupciju, zbog činjenice da je sin potpredsednika bio akter ukrajinske ekonomske scene prisutne već dugo i bile su povod za dosta dramatičan potez demokrata, a to je pokretanje impičmenta protiv Trampa“, podseća Mišić.

Da će se nešto ovako dogoditi, moglo se naslutiti i kada je Tramp pokrenuo kampanju protiv Obame, dodaje on. Tramp je nedavno optužio Obamu da je mozak operacije sabotiranja njegove administracije na početku mandata.

Videćemo hoće li senatska komisija pronaći nešto kompromitujuće u spisima kompanija za koje je Hanter Bajden radio, naglašava Mišić, a predsednik odbora, republikanski senator Ron Džonson, kaže da je istraga usmerena prema pi-ar kompaniji „Blu star stratedžis“ i optužbe da je ova kompanija, za koju važi da je „demokratska“, želela da iskoristi Bajdenovu poziciju u „Burismi“, kako bi uticala na odluke u Stejt departmentu u vreme mandata Baraka Obame.

Tramp uzvraća udarac

Činjenica da je sin američkog potpredsednika zaposlen u nekoj kompaniji u inostranstvu, delikatna je i, prema Mišićevim rečima, uvek miriše na neku vrstu manje ili veće korupcije.

„Tramp pokušava da uzvrati udarac, a dokle će dogurati, videćemo. Američke obaveštajne službe do sada su mogle da pruže dokaze o umešanosti Bajdena mlađeg. Do sada to nisu učinile, tako da bi i ovo mogao da bude pucanj u prazno“, konstatuje on.

Angažman Bajdena mlađeg u „Burismi“, kompaniji čiji je vlasnik ukrajinski tajkun Nikola Zločevski, od početka su pratile kontroverze. Prijatelji njegovog oca upozoravali su ga da bi mogao da naškodi njegovoj političkoj reputaciji, s obzirom da je Džo Bajden bio duboko umešan u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Međutim, on je prihvatio posao i sada se suočava sa optužbama koje su Donald Tramp i njegov advokat, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani objavili prošle godine – da je Džozef Bajden koristio politički uticaj kako bi ukrajinski državni tužilac bio smenjen zbog toga što je počeo istragu poslovanja „Burisme“.

Ukrajina – ključna tema američke politike

Ukrajina i angažman obojice Bajdena u toj zemlji jedna su od ključnih tema tokom čitavog Trampovog mandata. Oko ovog slučaja pletu se konci svih drugih velikih afera u američkoj politici, uključujući i navodno rusko mešanje u američke izbore. Kako je bila okidač za neuspeli impičment iz februara ove godine, ova tema postala je „biti ili ne biti“ za Donalda Trampa. Od toga kako će se okončati umnogome će zavisiti njegova reputacija pred novembarske izbore.

S obzirom na to koliko je dugo prisutna u javnosti, ali i zato što joj je tokom godina pridavana velika važnost, ukrajinsku aferu ni jedna strana neće moći da zabašuri otvaranjem neke druge teme ili afere. Ona će biti prelomna tačka izbora.

Ako se ispostavi da je Džozef Bajden koristio svoj politički uticaj u Ukrajini kako bi zaštitio svog sina od zakona, to će značiti kraj, ne samo njegove karijere, već će imati trajne posledice na sve one koji su stali na njegovu stranu. Sa druge strane, ako Tramp izgubi ovu bitku, lako može da se dogodi da to bude njegov kraj.

Nikola Joksimović (Sputnik)

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …