Locirano gde je Hitler od sovjetske armije sakrio 28 tona zlata i dragocenosti

Ispod srednjovekovnog poljskog zamka moglo bi biti sakriveno na desetine tona nacističkog zlata.

Reč je o 28 tona zlata, koje je verovatno sakriveno na teritoriji zamka Hohberg u Vroclavu. Navodi se da bi tu mogle biti sakrivene i dragocenosti bogatih Poljaka, koje su morali da predaju Hitlerovim jedinicama SS-a usled napredovanja Crvene armije 1945. godine.

Stručnjaci smatraju da su došli do informacija o tajnom mestu sa dragocenostima proučavajući dnevnik oficira SS-a. Dnevnik je napisao Egon Olenhauer, kome je Hitler naredio da sakrije nacističko blago.

Smatra se da je oficir Trećeg rajha sakrio 260 kamiona različitih vrednih stvari. U njegovom dnevniku govori se o 11 mesta na kojima bi blago moglo biti sakriveno.

Ako su pretpostavke istraživača istinite, u Poljskoj bi mogle biti zakopane dragocenosti u vrednosti do 1,25 milijardi funti (oko 1,3 milijarde evra). Međutim, naučnici još nisu dobili dozvolu za iskopavanje skrovišta, što otežava planiranje, piše “Dejli mejl”, a prenosi Sputnjik.

Predstavnici fonda tvrde da su već dobili preliminarno odobrenje za sprovođenje radova od vlasnika zamka.

Dnevnik Egona Olenhauera je postao poznat 2018. godine. Prema tvrdnjama istraživača, kada je Crvena armija počela ofanzivu, Hitler je navodno naredio da se kamioni prepuni dragocenosti sakriju u Šleskoj.

Ističe se da je, između ostalog, reč o skoro 30 tona zlata i umetničkim delima Karavađa, Botičelija i Rafaela. Rukopis je čuvan u jednoj od nemačkih religioznih organizacija, koja se smatra masonskom ložom.

(Sputnik)

Check Also

Snimljen NLO, koji leti pored komercijalnog aviona! – VIDEO

Video prikazuje NLO koji leti pored aviona iz komercijalnog leta. Zamislite da ste u avionu …