Oglasio se Predrag Kon i najavio tužbe – Evo šta kaže advokat …

Epidemiolog Predrag Kon namerava da tuži sve koji kopiraju njegove statuse na Fejsbuku i objavljuju ih u medijima, bez njegovog pristanka, piše “Blic”.

Ne zna se tačno koja bi bila osnova tužbe, ali ono što je izvesno to je činjenica da sve što se objavi, bilo video, foto ili tekst postalo je vlasništvo Fejsbuka, po ugovoru koji svako potpisuje prilikom otvaranja naloga.

Osim toga, prilikom objave, korisnik bira opciju javno ili privatno pa tako još jednom potvrđuje da je preneo sva autorska prava na Fejsbuk.

Kon je do sada u više navrata na statusima na svom Fejsbuk profilu obaveštavao o situaciji u vezi sa koronavirusom, a ovo obaveštenje, on je, takođe, podelio na svom Fejsbuku profilu rano jutros.

Kon je u istom statusu naveo i da će blokirati sve prijatelje i njegove pratioce, koji njegov zid na Fejsbuku koriste za, kako je rekao, obračun i “tagovanje” sa lošom namerom.

Ocenio je da je njegova dobra namera da edukuje i tačno informiše prijatelje, pretvorena u poligon politikanstva. Uz to je napomenuo da njegovi prijatelji ne mogu da ga “prevaspitavaju” i “uče” kako da se ponaša.

Ovakvo obaveštenje, odnosno status dr Kona, dolazi samo dan pošto je objavio status u kojem je istakao da je epidemiološka situacija sa koronavirusom u Beogradu preteća, kao i da se kao takva može očekivati u julu i u ostatku Srbije, kada se studenti vrate kućama.

Takođe, napisao je i da postoji mogućnost da se uvede obavezno nošenje maski u prevozu, i zabrane posete u bolnicama.

Ovakav njegov status preneli su svi mediji, a naišao je na osudu na društvenim mrežama.

Advokat kaže da Kon nema ta prava …

Najava tužbe Kona protiv svih koji kopiraju njegove statuse na Fejsbuku i objavljuju ih u medijima, legitimna je sa stanovišta zaštite privatnog interesa.

To smatra advokat Ivan Nićić, ali ukazuje da ne znači da je osnovana i ukazuje da se otvaranjem profila na Fejsbuku on odrekao privatnosti.

“Čak i da se odluči na taj potez, sud će takvu tužbu odbiti kao neosnovanu”, rekao je Nićić Tanjugu i podsetio da je Kon i član Kriznog štaba za borbu protiv Kovida 19, državni službenik, te da je sve što radi i govori izloženo sudu javnosti.

Onog trenutka kada je otvorio nalog na društvenoj mreži, Kon se odrekao privatnosti, smatra Ničić.

“Pristao je na pravila te platforme, i sve što objavi ili podeli sa drugim korisnicima ne uživa poseban režim pravne zaštite, osim ukoliko ta objava ne predstavlja povredu tuđih prava ili krivično delo”, naveo je advokat.

U ovom slučaju bi, kako je objasnio, jedina odogovornost novinara mogla da bude u jednom segmentu, a to je da li je poštovao standard dužne novinarkse pažnje, odnosno da li proverio da li fejsbuk profil pripada njemu i da li je on to napisao.

Istakao je da ne postoji zakonom propisana dužnost novinara da od njega traže saglasnost za prenošenje onih stavova, koje je on putem društvene mreže već plasirao javnosti.

Jedini segment gde bi on mogao da dobije sudsku zaštitu je situacija u kojoj bi mediji njemu pripisali navodi ili izjave koje nisu autentično njegove, naveo je Ničić.

U konkretnom slučaju, kako je dodao, postoji pojačano interesovanje javnosti za svaku informaciju koja se odnosi na zaštitu i zdravlje građana i u tom smislu Kon mora da bude svestan svog mesta u društvu, uloge u državi, te da prihvati da njegova reč ima težinu i da izaziva rekciju javnosti.

Kon je, prema pisanju pojedinih medija, nameru da tuži sve koji koji kopiraju njegove statuse na toj društvenoj mreži i objavljuju ih u medijima, bez njegovog pristanka, podelio na svom Fejsbuk profilu.

U istom statusu naveo je i da će blokirati sve prijatelje i njegove pratioce, koji njegov zid na Fejsbuku koriste za, kako je rekao, obračun i “tagovanje” sa lošom namerom, preneli su mediji.

(Tanjug,Blic)

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …