Nešini žandari protiv udbinih huligana

Predstava zastrašivanja koju su sinoć u centru Beograda izveli dobro utrenitrani policajci i žandarmi s jedne strane, i udbine neformalne grupe kao sparing partneri s druge, imala je samo jedan cilj – da zastraši nezadovoljne građane koji su se drznuli da protestuju protiv režima.

Režiser može biti zadovoljan. Nasilje je dominiralo, a poniženi koji su pokušali da dignu glave većma su se vratili kućama. Dobro obavljen posao. Krvava lica, isprebijane noge i uništena imovina ostali su kao čvrst dokaz da je Srbija mirna, pristojna i stabilna zemlja.

Srbija je osuđena da bude pristojna, jer je u rukama pristojnih ljudi. Sve i da hoćemo da je promenimo, to jednostavno ne može. Zato što pristojnost ima čitav arsenal za odbranu, od pendreka i suzavca do nekakvih oklopnih skalamerija. I laž, to je najubojitije sredstvo za odbranu svega pristojnog.

I dok su se ispred Skupštine makljali žandarmi i udbini volonteri, ružičasti analitičari su nam objašnjavali da tu vršljaju strane agenture, Đilasovi fašisti, “navijači” iz Hrvatske, ruski desničari i crnogorski plaćenici. Biro za sluđivanje nacije izbacio je pred narod “švedski sto neprijatelja”, pa nek svako bira onog koji mu se najviše sviđa.

Naravno to nije moglo proći bez predsednika bezmalo najsiromašnijih građana u Evropi. On je juče prvi natuknuo da vršlja strani faktor, a onda je i ministar policije potvrdio tu inostranost ali nije, nažalost, mogao ništa više da nam kaže.

Ubiše se stranci da naprave haos u Beogradu. Zašto, pa zato što nekome smeta jaka Srbija. Sve puca od jačine, naročito glave i džepovi sirotinje.

Ali šta da radimo sa Novim Sadom, sa Nišem, Kragujevcom, da li i tamo vršlja taj faktor inostranosti ili je sve prepušteno Batinim aktivistima. Možda i u tim gradovima ima nezadovoljnih ljudi koji nemaju posao, koji su pokradeni na izborima, kojima je neko sa koronom vraćen kući pa šta mu bog da.

Neće biti da su se građani pobunili kako bi predsedniku oslabili pregovaračku poziciju pred njegov hrabri “kosovski boj” koji je već dobio, a ako nije dobiće ga sigurno. Naš predsednik ima takve pozicije i takav ugled da to niko ne može da poljulja čak i kad bi svi izašli na ulice. Kad jednom ogrezneš u ugledu to te prati ceo mandat.

Nego da ne dužim, ništa ja u ono o neprijateljima ne verujem. Nema za jedan narod i za jednu državu većeg neprijatelja od nesposobne i nepoštene vlasti. Koga to strefi veća nesreća mu ne treba. Zato narode mudro i strpljivo, saberi se ako misliš da pretekneš i ovo zlo.

Milenko Vasović (Nova.rs)

Check Also

Poljski general: Zapad ne poznaje Rusiju i zato gubi u Ukrajini

Političari i vojska na Zapadu, ne poznaju Rusiju, pa su slabi na bojnom polju. Ovo …