NATO će zapasti u ćorsokak, ako Rusija upotrebi nuklearno oružje!

Ako Ruska Federacija upotrebi nuklearno oružje u toku specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa, onda će NATO doći u ćorsokak zbog kontradiktornosti sopstvenih ciljeva.

Ovu informaciju je podelio američki politikolog Ričard Bets u članku za časopis Foreign Affairs.

„Ako Rusija pokrene nuklearni napad, NATO će imati dva suprotstavljena cilja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

S jedne strane, alijansa će želeti da negira svaku stratešku prednost, koju bi Moskva mogla da dobije od eksplozije; s druge strane, on će želeti da izbegne dalju eskalaciju“, izrazio je mišljenje veštak.

Sjedinjene Države, na osnovu njegovih izjava, imaju tri opcije za odgovor na slučaj upotrebe nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije.

„Vašington bi mogao retorički da osudi nuklearnu eksploziju ali da ne preduzme ništa vojno ili da uzvrati nuklearnim udarom.

Ili bi SAD mogle da se uzdrže od nuklearnog kontranapada i direktno se upuste u neprijateljstva pokretanjem konvencionalnih vazdušnih napada velikih razmera i mobilizacijom kopnenih snaga“, sugeriše Bets.

Ali naglasio je da su sve ove opcije podjednako loše, jer nose sa sobom ozbiljan rizik od početka punopravnog nuklearnog rata.

Kako je primetio ekspert, najprihvatljiviji je odgovor, koji podrazumeva odbijanje nuklearnog kontranapada ali korišćenje kopnenih snaga SAD, u Ukrajini.

Kako je ranije objavio javni servis, Rusija i Kina su već ozbiljno ispred Sjedinjenih Država u pitanjima nuklearne bezbednosti, sigurni su analitičari japanske publikacije JB Press.

Novinari su podsetili da je Moskva napredovala u razvoju hipersoničnih raketa sa nuklearnim bojevim glavama, a SAD tek počinju da testiraju ovu vrstu oružja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …