Strani mediji o ruskom oružju: Globalna pretnja, koju svet mora ćutke da posmatra

Egipatsko izdanje Sasapost piše da će pojavom ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-500 Prometej nastupiti nova era dominacije Rusije na tržištu naoružanja

Ruski sistem ima mogućnost da istovremeno uništi deset balističkih raketa, čak i ukoliko njihova brzina iznosi od 18.000 do 25.000 kilometara na čas. Sistemi „Prometej“ takođe mogu obarati rakete i avione na visini do 200 kilometara, navodi na početku egipatski portal.

Još jedna prednost sistema je njegova mobilnost, smatraju autori članka. S-500 se može dovesti u borbenu gotovost za nekoliko minuta.

“Druga prednost ruskog sistema je u tome što se može prevoziti na vojnim brodovima, što znači veću slobodu kretanja. S obzirom da se može koristiti i kao oružje za obuzdavanje na moru,S-500 može da uništi i najmoćnije američke razarače. Te kolosalne mogućnosti mogu se ispitati za svega četiti sekunde. Drugim rečima, sistem je u stanju da detektuje pretnju, da donese odluku o načinu reagovanja, da lansira svoje rakete u pravcu meta i da ih uništi za svega četiri sekunde”, piše “Sasapost”.

“Navedene karakteristike čine ruski sistem globalnom pretnjom, koju svet mora ćutke posmatrati”, piše portal.

U članku se ističe da je ruski sistem uspešno testiran u Siriji. Autori podsećaju da će njegovo raspoređivanje na teritoriji Kalinjingrada značiti da će u dometu S-500 biti mnoge zemlje-članice NATO-a. Ako sistemi budu bazirani na Krimu, onda će bilo čije oružane snage na Crnom moru biti ugrožene, ocenjuje autor.

U članku se navodi da, „pored toga što S-500 uliva strah drugim zemljama“, on će doneti ruskoj strani mnogo novca, s obzirom da će “Prometej” koštati oko 500 miliona dolara. Poređenja radi, američki sistemi „Patriot“ su dvostruko skuplji, a sistemi „THAAD“ dostižu cenu i do tri milijarde dolara.

„Najverovatniji scenario delovanja američkih saveznika – tajno rukovanje sa ruskom stranom dok su u zagrljaju Amerike, jer će biti teško odupreti se iskušenju nabavke novog protivavionskog raketnog sistema“, konstatuje autor članka.

S-500 „Prometej“ pripada novoj generaciji protivavionskih raketnih sistema „zemlja-vazduh“. Reč je o univerzalnom sistemu dugog dometa sa poboljšanim mogućnostima PRO. Napredni sistem je u stanju da uništava ne samo balističke rakete, nego i aerodinamičke mete i krstareće rakete.

Kako je ranije saopšteno, ruska vojska bi mogla dobiti prve sisteme S-500 već sledeće godine.

(Sputnik)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …