NIJE U VINKLU: Kon preporučuje da i deca u školi nose maske

Epidemiolog i član Kriznog štaba vlade za borbu protv koronavirusa Predrag Kon poručio je danas da bi deca u školama trebalo neprekidno da nose maske i da roditelji moraju svakog jutra da im mere telesnu temperaturu, kao i da ih, ako vide neke naznake respiratorne infekcije i povišene temperature, ne šalju u školu.

“Pre polaska u školu svaki roditelj treba da bude praktično saradnik i da izmeri detetu temperaturu i da dete sa povišenom temperaturom ili znacima respiratorne infekcije da ne šalje u školu. Kada dete dođe do škole, on mora da počne da nosi masku i odlazi do svoje klupe. Pre nego što uđe u učionicu dete treba da ode da opere ruke i eventualno da se organizuje dezinfekcija ruku”, rekao je dr Kon na konferenciji kriznog štaba, te dodao:

“Preporučujem da se maska nosi neprekidno, jer je to najbezbednije, ali kad dete dođe do svoje klupe i u toku samog slušanja časova, to nije obavezno”.

Kaže i da svaki put kad govori, dete mora da stavi masku, kao i kada izlazi iz učionice i škole.

“Nenošenje maski podrazumeva neko povećanje rizika, najmanje je povećanje rizika kad dete sedi u svojoj klupi sluša nastavu i tada može da odloži masku”, objasnio je dr Kon.

Na pitanje ko će kažnjavati one koji ne nose maske, ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao:

“Naravno da postoji kod male dece potreba da im ponovite dok ne nauče. Roditelji sada moraju sa nama da budu najbolji saveznici jer ako ne budemo sve to radili vraćamo se opet na televizore i to je sve ono što ne želimo. Ako se neko namerno mangupira i bude opomenut nekoliko puta, moze da bude ukoren i isključen”, kaže Šarčević.

Upitan ko će obezbediti maske deci, Šarčević je odgovorio da će morati roditelji da ih nabave.

Epidemiolog dr darja Kisić Tepavčević rekla je da deca mogu da nose i pamučne maske.

“Bilo koja maska je zadovoljavajuća, uključujući i pamučna koja se pere i pegla. Ono što je bitno je da se oni nosi ispravno, da pokriva, nos, usta i bradu. Biće i dodatnih edukacija kako se nosi”, navela je Kisić Tepavčević.

Holandija građanima: Ne nosite maske ničemu ne služe

Holandska vlada saopštila je da neće preporučiti građanima da nose zaštitne maske protiv širenja Covida-19 smatrajući da njihova efikasnost nije dokazana.

Umesto toga, vlada će tražiti od građana da bolje poštuju mere fizičke distance, pošto je broj obolelih u porastu ove nedelje, rekla je ministarka zdravlja Tamara van Ark.

“Zato što iz medicinske perspektive nije dokazana efikasnost maski, kabinet je odlučio da neće postojati obaveza nošenja nemedicinskih maski”, rekla je ona posle analize izveštaja Instituta za javno zdravlje.

Ova odluka u suprotnosti je sa drugim evropskim zemljama koje su uvele obavezu nošenja maski u zatvorenom, pa i na otvorenom prostoru, prenosi Rojters.

Šef holandskog Nacionalnog instituta za zdravlje rekao je da neke studije pokazuju da maske pomažu u usporavanju širenja virusa, ali da ta ustanova nije ubeđena da će pomoći tokom aktuelne epidemije u Holandiji. On je rekao da bi nepravilno nošenje maski uz neodržavanje distance povećalo rizik od prenošenja virusa.

(B92,Tanjug)

Check Also

“Viđen svuda!” – Gde se krije serijski ubica tzv. “Orski manijak” u Rusiji? – FOTO

Istražni odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova primili su izveštaj o Valeriju Andreevu, pre 12 godina i …