Posle Amerikanaca i Rusi se naljutili: Beograd šalje Moskvi jasnu poruku sa kineskim oružjem …

Beograd šalje Moskvi jasnu poruku da ne zavisi isključivo od isporuke ruskog naoružanja, tumačenje je pojedinih ruskih medija.

Ruski mediji u poslednjih nekoliko dana prate situaciju posle odluke vlasti u Srbiji da nabave kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, te međunarodnu reakciju na to.

Dok neki izveštavaju u neutralnom tonu, bez komentara (Interfaks, Nezavisimaja gazeta), drugi se upuštaju u analizu i čak ne kriju da su razočarani što Srbija nije naručila rusko oružje iz familije S-300.

U različitim medijima ima sličnih zaključaka i naslova, poput “Srbija se opredelila za FK-3 umesto za ruski S-300”.

Ruski mediji napominju kako je u julu 2020, državna novinska agencija TAS, pozivajući se na vojno-diplomatski izvor, izvestila da je Srbija poslala Rusiji službenu aplikaciju za isporuku kompleksa S-300PMU-2 u 2021. godini. Mada zvanični Beograd tada nije potvrdio ovu informaciju, neki ruski mediji smatraju da je ona tačna, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je u decembru prošle godine da je Srbija odustala od kupovine Sistema S300/400, nakon mnogobrojnih spekulacija u srpskim i ruskim medijima, podgrejanih izjavama zvaničnika u kojima se nagoveštavalo da bi takav sistem mogao biti predmet dogovora dve zemlje.

Izveštavajući o najnovijem razvoju događaja, portal Politnavigator.ru objavio je izveštaj u kojem se navodi da su “Sjedinjene Američke Države besne zbog vojne saradnje Srbije s ‘autoritarnom’ Kinom”. U izveštaju se poziva na izjavu ambasade SAD u Srbiji.

Poznati ruski internet-medij Lenta.ru navodi da je prodiranje kineskog FK-3 na srpsko tržište posebno dragoceno za Kinu, jer su ranije takvim sistemima protivvazdušne odbrane raspolagali samo azijski saveznici Pekinga.

Najveći izveštaj o nabavci FK-3 objavili su internet-novine Gazeta.ru. Gazeta.ru navodi mišljenje direktora Centra za strategijske analize Ruslana Puhova koji smatra da je Srbija od Kine dobila povoljne finansijske uslove za nabavku FK-3, verovatno u vidu beskamatnog kredita, jer je Kini veoma stalo da vojnu opremu plasira na tržište zemalja evropskog kontinenta. U isto vreme on priznaje da ruski S-400 “nije jeftin”.

Sajtovi poput Balkanist.ru, ipak, smatraju da vojno-tehnička saradnja s Rusijom ostaje prioritet Srbije.

“Vojska Srbije se oprema ruskim naoružanjem, pored ostalog, kupljen je artiljerijsko-raketni sistem srednjeg dometa ‘Pancir’ koji se u svojoj klasi smatra najboljim. On je, između ostalog, namenjen zaštiti sistema velikog dometa, u ruskoj vojsci štiti sistem S-400. Srbija takođe raspolaže ruskim raketnim sistemom ‘Kub’”, piše u ovom članku.

Artiljerijsko-raketni PVO sistem “Pancir S1” namenjen je za odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike. Srbija je od Rusije kupila jednu bateriju, koja se sastoji od šest sistema, što je izazvalo zabrinutost i u Briselu i u Vašingtonu.

Još jednu veliku analizu saradnje Srbije i Kine objavila je ruska agencija Ana njuz. Autor članka podseća da je u poslednjih godina Kina investirala milijarde evra u privredu Srbije, uglavnom u obliku zajmova s niskim kamatama i ulaganja u energetske i infrastrukturne projekte.

“Kina smatra Srbiju delom svoje globalne inicijative ‘Pojas i put’, jednog logističkog projekta namenjenog za stimulisanje međunarodne trgovine i proširenja kineskog ekonomskog uticaja. Stručnjaci smatraju da Kina Srbiju vidi kao vrata za ulazak na evropsko tržište s više od pola milijarde potrošača”, piše Ana njuz.

Uprkos brojnim izveštajima u medijima pod okriljem Kremlja, zvanične ruske vlasti nisu reagovale na vojno-tehničku saradnju Srbije i Kine.

(RSE)

Check Also

The Telegraph: Američka vojska neće dugo izdržati u ratu dronova

Sjedinjene Države doživljavaju nedostatak municije za sisteme protivvazdušne odbrane, piše The Telegraph. Kopnene snage su …