Tadić: U Briselu nismo vodili pregovore o statusu, a Vučić ih vodi gde stigne, sad će i u Beloj kući

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, pozvao je danas aktuelnog šefa države Aleksandra Vučića da u TV-duelu diskutuju o “optužbama koje (Vučić) svakodnevno iznosi na račun bivše vlasti” koju je predvodio Tadić, i o politici prema rešavanju pitanja Kosova.

Tadić je u pisanoj izjavi naveo da Vučića na duel poziva u svojstvu bivšeg predsednika Srbije, a ne u svojstvu predstavnika opozicije, te da bi Vučić trebalo da pokaže “minimum hrabrosti” i suoči se sa odgovorom na optužbe “koje kukavički jednostrano iznosi skoro deceniju”.

“U očajničkim pokušajima da zadrži u svom biračkom telu poziciju ‘velikog patriote’, a da istovremeno ispuni servilnost obećanu Zapadu u rešavanju kosovskog pitanja, kojim su naprednjaci (Vučićeva SNS) i došli na vlast 2012. godine, godinama pred građane (Vučić) iznosi isključivo laži o odgovornosti bivše vlasti, i primitivnu kombinaciju zakukavanja i samohvalospeva kako se bori kao lav”, ocenio je Tadić.

On je naveo da je vlast Srpske napredne stranke “jedina koja nikada nije iznela nijedan plan za Kosovo”, te da je laž da je mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) ozvaničilo priznavanje kosovske nezavisnosti.

“Pre svega, taj sud nije ni dao, već izbegao da da mišljenje. Da smo postavili loše pitanje tom sudu, kako to Vučić tvrdi, sigurno ne bi izbegli da daju odgovor. To što albanska strana odgovor tog suda tumači kao legalizovanje kosovske nezavisnosti jeste propaganda kojom se oni bore za svoje interese. Ali je ne samo nelegitimno, nego i nelegalno da predsednik Srbije koristi istu propagandu i time direktno urušava interese naše države”, ukazao je Tadić.

On je naveo i da nije tačno da su za vreme vlasti tada njegove Demokratske stranke statusni pregovori izmešteni iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju, odnosno da su se do 2012. godine pregovori u Briselu vodili isključivo kao tehnički.

“Upravo je ova vlast (Vučićeva) izmestila statusne preogovore iz UN u EU, i podigla ih na nivo šefova država. Sad nas izgleda očekuju statusni pregovori čak i u Vašingtonu (iduće nedelje). Više se ne zna ni gde, ni ko ih vodi, ali svakako ne u UN”, rekao je Tadić.

Bivši šef države je napisao i da nije tačno ni da su prethodne vlasti Srbije koje je on predvodio, “uspostavile granicu između Srba i Srba” u centralnoj Srbiji i na Kosovu, već je “Vučićev režim odmah po dolasku na vlast 2012. godine potpisao sporazum o uspostavljanju administrativnih prelaza, koje ova vlast naziva granicama”.

“Granicu nikada niko nije uspostavio i Vučić krši Ustav i vrši krivično delo ugrožavanja teritorijalnog integriteta Srbije, kada administrativni prelaz naziva granicom”, ukazao je Tadić.

SNS je, nastavio je on, “došla na vlast obećavajući svojim biračima da će poništiti sve što smo mi ispregovarali sa Prištinom, a zapadnim zemljama da će potpisati Briselski sporazum kojim Srbija u miru gubi ono što nije izgubila ni u ratu”.

Tadić je ukazao da je to obećanje biračima ostalo neispunjeno, jer ništa od prethodno donetih odluka nije poništeno.

“Ali zato jesu ispunili obećanje onima koji su im te 2012. (godine) slali prevremene čestitke na dan izbora i u skladu s tim obećanjem ukinuli sve preostale institucije Srbije na severu Kosova”, zaključio je Tadić.

(Beta)

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …