“Da li Crna Gora može da izađe iz NATO i može li da povuče priznanje Kosova”

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da, u ovom momentu, ne postoji procedura po kojoj bi Crna Gora mogla da napusti NATO.

On je rekao da bi to bilo politički vrlo nesvrsishodno, ali da je eventualno povlačenje priznanja Kosova “sasvim druga tema”.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da je u politici praktično sve moguće, i da može da se zamisli i scenario po kojem bi partije koje su dobile priliku da formiraju novu Vladu Crne Gore, poželele da ta zemlja napusti NATO, ali za to ne postoji procedura u prvih 20 godina članstva pa bi takav eventualni potez mogao da izazove i sukob s čitavom zapadnom civilizacijom.

“Ako bude formirana nova vlast u Crnoj Gori, mislim da bi za njih bilo pragmatično da ne radikalizuju situaciju i ne ponove grešku koju je upravo napravio Milo Đukanović po pitanju NATO: Onda kada je svako protivljenje NATO izjednačavao s pripadnošću srpskom narodu i kada je insistirao na tome da ‘ko je protiv NATO, taj je Srbin – a ko je Srbin taj je protiv Crne Gore i nezavisnosti’. Izborni rezultati su pokazali da to baš nije istina”, rekao je Radić.

On je ukazao da je celokupna crnogorska istorija bila protkana podelama, ali da je u protekle četiri godine stvorena veoma radikalna atmosfera, zbog čega bi novoj vlasti bilo pametno da ide ka rešenjima koja su prihvatljiva za najveći broj građana.

“U takvoj situaciji je za nove vlasti, kada budu formirane, pametno da budu oprezne i da naprave kvalitetnu procenu u kakvom se okruženju Crna Gora nalazi. I da dobro procene šta se time dobija, a šta gubi. A to sve pitanje NATO stavlja u drugi kontekst i čini manje važnim dilemu da li je uopšte i moguće da se u prvih 20 godina napusti NATO”, rekao je on.

Radić je, međutim, povlačenje priznanja Kosova sasvim druga tema i da bi bilo veliko iznenađenje kada nove vlasti ne bi pokrenule to pitanje.

“Za razliku od NATO koji je mnogo širi kontekst jer čak i Srbija teži da bude u prijateljskim odnosima sa tim savezom sve do tačke u kojoj bi od nje bilo zatraženo da postane članica, pitanje Kosova i dosadašnja povlačenja priznanja pokazala su da postoji veoma elegantan način da se to učini”, rekao je Radić.

On je naveo da je upravo đukanović imao pogrešnu politiku da se Crna Gora može graditi samo povlačenjem antisrpskih poteza u spoljnoj i regionalnoj politici.

“Eventualni stav o povlačenju priznanja bi u najmanju ruku predstavljao akt unapređenja dobrosusedskih odnosa. Ni u kojem slučaju ne treba izjednačavati povlačenje priznanja sa istupanjem iz NATO. Priznavanje Kosova nije smelo ni da se dogodi, ni da dođe na dnevni red i tu je Crna Gora, u najmanju ruku, morala da bude neutralna, odnosno nije smela da ga prizna”, rekao Radić.

(Beta)

Check Also

Da li je era podmornica završena?

Tradicionalne podmornice nisu mnogo stare, piše The National Interest. Kako tehnologija napreduje, preti im ista …