Zbog tunela u koji nas je Vučić uveo Srbija će imati teške posledice

Profesor i nekadašnji ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i Vatikanu, Vladeta Janković, smatra da je svrha vašingtonskog sporazuma, “cele te parade – predizborna predsednička kampanja u SAD”.

Bar polovina od 16 tačaka nema nikakve veze ni sa Srbijom ni sa Kosovom, već služi američkom predsedniku Donaldu Trampu da se bolje pozicionira pred novembarske izbore. Istakao je i da post na Fejsbuku portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije nije slučajan, već je to “svesno nanet šamar i Srbiji i (predsedniku Aleksandru) Vučiću lično”.

Tramp se sporazumom dodvorio moćnom jevrejskom lobiju, LGBT lobiju, podstakao privrednike ovim investicijama, zatim je sredio račune sa Kinom oko tih tehnoloških inovacija, presekao je ruske puteve isporuke energenata, sve to za unutrašnju političku upotrebu, kako bi poboljšao svoje izglede pred izbore, a Srbija i Kosovo od toga nemaju ništa posebno – ocenio je Janković.

Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, naveo je da je nova tačka godinu dana moratorijuma u nastojanjima Kosova da se učlani u međunarodne organizacije i istovremeno naš moratorijum da poništimo dosadašnja priznanja Kosova. Smatra da će to podstaći Kosovo da dobije što više priznanja u tih godinu dana.

Kosovo će u tih godinu dana raditi da dobije što više priznanja, mnogima smo se zamerili najavom otvaranja ambasade u Izraelu, pre svega arapskim zemljama od kojih do sada mnoge nisu priznavale Kosovo, a sada će to učiniti.

S druge strane, pristajući na ovaj sporazum, zamerili smo se i Rusiji i Kini, koje su nam bile velika podrška u Savetu bezbednosti – smatra Janković.

Kad se te dve stvari saberu, vidite da Kosovo kroz godinu dana može imati većinu u Generalnoj skupštini UN i može imati odsustvo blokade u Savetu bezbednosti. To su činjenice na kojima se zasniva to moje predviđanje koje ne mora biti tačno, a ja se iskreno nadam da nije – poručuje bivši ambasador.

Komentarišući Fejsbuk post portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove o Vučićevom sastanku sa Trampom, on kaže da njena “izjava ne zvuči dobro, ali uopšte nije slučajna”.

– Ubeđen sam da jedna službenica MSP to ne bi smela sebi da dozvoli, ali vidite da se njoj ništa nije dogodilo, što znači da je to svesno nanet šamar i Srbiji i Vučiću lično – ocenjuje Janković.

Komentarišući pisanje ruskog Komersanta da Moskva nije bila obaveštena o onome što će se dogoditi u Vašingtonu, on kaže da je to pokazatelj „koliko je naša diplomatija insuficijentna, kako to ništa ne valja“ i dodaje da je to „težak propust“.

– Vi imate situaciju dok se jedan ovakav sporazum potpisuje u Vašingtonu, naš ministar spoljnih poslova (Ivica Dačić) sedi u Beogradu i, srećom, ne peva. Tamo nije bilo nijednog diplomate, napravili su fatalne protokolarne greške sa onim sedenjem Vučića na šamlici… Ovo sedenje Vučićevo, kao neki đačić, ta slika je obišla svet – to mora da ostavi posledice i na imidž koji Vučić ima kod domaće publike – ocenjuje profesor.

Istakao je da je srpska diplomatija “kukavan provizorijum“ i da se čitavi timovi nedeljama pripremaju za ovakve sastanke, kod kojih oni ne smeju da budu sastavljeni samo od političara, već u njima moraju da budu prisutni i specijalisti za određene teme, kao i za protokol, što u srpskoj delegaciji u Vašingtonu nije bio slučaj, jer u njoj nije bilo nijednog diplomate.

Sve zajedno, naša diplomatija je u otkazu, ona ne postoji pod Vučićevom vlašću. Dačić lepo peva “Miljacku”, ali diplomatija ne valja – kaže Janković.

Ocenjujući američku diplomatiju kao „siledžijsku“, naročito u kontekstu pritiska da Kosovo i Srbija otvore ambasade u Jerusalimu, rekao je da “ne znam šta bi za nas bilo bolje – da se Vučić uspravio, okrenuo se i otišao ili što je ostao i kukavno potpisao to što je potpisao”.

Komentarišući upozorenje EU povodom pitanja ambasade u Jerusalimu, podsetio je da ćemo biti jedina zemlja u Evropi koja će imati ambasadu u Jerusalimu, što je ocenio kao “dalekosežno opasan korak”, ali koji neće uticati na naše izglede da uđemo u EU, jer “mi nemamo šanse da uđemo u Uniju ni na kratak, ni na srednji ni na dugačak rok. Oni nas naprosto neće!”

Pristati na tu vrstu američkog siledžijstva, što je tipičan način Trampa, mi da budemo jedini u čitavoj Evropi koji na to pristajemo, to mora imati posledice. Ne vidim svetlo na kraju tog tunela u koji nas je Vučić uveo – kaže Janković i ponavlja da će taj korak povećati broj priznanja kosovske nezavisnosti.

– Sama činjenica da režim toliko naglašava uspeh i spektakularne podvige u Vašingtonu govori koliko su zabrljali – ističe Janković.

On smatra da Vučić ne sme da potpiše pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom, jer narod u Srbiji to ne bi prihvatio, kao i da se to ne radi.

Tražiće se zaobilazni način, kroz neke ekonomske sporazume, po modelu “naokolo, pa na mala vrata” – ocenjuje Janković i dodaje da širom sveta ima dosta zamrznutih teritorijalnih konflikata i da ne vidi „zašto mi ne bismo mogli da nastavimo da živimo u zamrznutom konfliktu sa Kosovom“.

– Ne smemo se odricati teritorije, to nikad niko nije učinio, i ne bi smeli ni po kojoj ceni ni mi – zaključuje Janković.

(N1)

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …