Ruski lovac Su-57 dobio motor najnovije generacije – VIDEO

Jevgenij Marčukov, glavni projektant i direktor Projektnog biroa „Ljuljki“, ogranak Udruženja za proizvodnju motora u Ufi, predstavio je motor najnovije generacije za lovac Su-57.

Prema projektantu, nov motor je napravljen posebno za ovaj avion i čak je malo ispred 5. generacije. On je predstavnik generacije 5+ čije su glavne prednosti specifični potisak, potrošnja i težina.

„Takav specifičan potisak ne daje nijedan motor na svetu“, rekao je Jevgenij Marčukov za televiziju „Zvezda“. Dodao je da nije imalo nikakvog smisla napraviti motor skromnijih karakteristika, jer je njegov životni vek od 30 do 50 godina.

Podsetimo da su prvi serijski uzorci lovca opremljeni motorom AL-41F1 (proizvod 117) – modernizovanom verzijom motora Su-35S.

Ruski višenamenski lovac Su-57 je avion pete generacije, stvoren uz pomoć stelt tehnologija. Lovac Su-57 je univerzalna letelica, koja sa jednakim uspehom može da rešava i zadatke sticanja nadmoći u vazduhu, kao i zadatke presretanja meta male veličine uz gađanje kopnenih ciljeva.

Avion ima sve karakteristike pete generacije — smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja,  supermanevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

VIDEO:

Check Also

Mastralna igra Engleza: Londonska berza se sprema za „poplavu” ruskog metala!

Nijednom ruskom metalu proizvedenom posle 13. aprila neće biti dozvoljeno da uđe na Londonsku berzu …