Turci upali i demolirali crkvu u Beču

Mladi Turci upali su u Crkvu Antuna Padovanskog i uz povike “Alahu akbar” demolirali unutrašnjost, polomili klupe, ispovedničke kabine i liturgijske predmete.

Upad u crkvu dogodio se juče u bečkoj opštini Favoriten. Sveštenik je pozvao policiju, koja je brzo stigla na lice mesta, ali su se mladići već razbežali, prenosi RTS.

Vandalska akcija u Beču je izvedena u znak protesta zbog toga što francuska vlada odbija da zabrani objavljivanje “blasfemičnih” karikatura u listu Šarli Ebdo.

Reč je o aktu solidarizacije sa islamističkim protestima u Francuskoj, koji imitira teroristički napad na katedralu u Nici, samo bez ljudskih žrtava.

Koliko je grupa bila velika, o tome se izveštaji razlikuju. Bečki Kurir i Kronen govore o 50 osoba, nacionalna televizija ORF o 30.

Unutrašnjost Crkve je pokrivena kamerama, tako barem poručuju sa te strane.

Crkva Svetog Antuna Padovanskog je u opštini Favoriten, u parku kod Rojmanplaca.

Sam Favoriten se već dugo nalazi u fokusu bečke policije zbog učestalih obračuna u islamskom miljeu.

Sa oko 200.000 stanovnika, Favoriten je najmnogoljudnija bečka opština. Od tog broja blizu polovine je migrantskog porekla, po statistikama najviše Srba i Turaka.

Svakodnevna statistika, ona koja se provlači kroz medije i ad hok izjave političkih predstavnika, obično pod “Turcima” misli na sve muslimane.

Razlog za takvo pojednostavljanje je često brzina, ali u slučaju opštine Favoriten i politička procena.

Već nekoliko meseci, iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova otvoreno optužuju turskog predsednika Erdogana da indirektno podbunjuje mlade muslimane u Austriji, time što im daje podršku za odbijanje integracije i izgradnju paralelnih društava.

U procenama o organizovanom islamizmu, Favoriten obično zauzima prominentno mesto u izjavama austrijske i bečke policije.

Porast islamističkih incidenata u opštini Favoriten
Glasnogovornik Bečke nadbiskupije Mihael Priler osuđuje napad na crkvu i od egzekutive očekuje brzu obradu i konsekvence za počinitelje.

“Stvar je vrlo ozbiljna”, kaže Priler, “jer je pravo na neometano ispoljavanje religije jedno od stubova mirnog suživota i mora biti zaštićeno”.
Oko crkve Svetog Antona se već dve sedmice intenzivnije skupljaju članovi jedne omladinske bande i ometaju građane i vernike.

Posle niza takvih incidenata nižeg ranga, situacija je eskalirala kad je ta grupa mladih u petak upala u crkvu, rušila i lomila, kaže Priler. I druge institucije u kvartu se žale na ometanje s te strane.

“Društvo mora naći primereni odgovor na vandalizam te bande. Ali pre toga je potrebno rasvetliti pozadinu, motive i ciljeve njenih članova”, navodi Priler.

Kurc traži “kraj pogrešno shvaćene tolerancije” prema islamu
Kancelar Kurc je na svojoj Fejsbuk stranici osudio vandalski napad i zatražio “kraj pogrešno shvaćene tolerancije” prema islamu. “Hrišćani u Austriji moraju biti u mogućnosti da otvoreno i slobodno žive svoju veru.”

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u Favoriten poslalo 50 dodatnih policajaca.

Paralelno, Služba za zaštitu ustavnog poretka radi trenutno na proceni opasnosti od islamističkih snaga u Beču.

Ministarka integracija Suzane Rab je pozdravila pojačano policijsko prisutvo u opštini Favoriten. “Ekstremizam i islamizam zahtevaju striktne odgovore, kako bi se sprečilo još gore”, navodi se u njenom saopštenju.
Islamska verska zajednica se do subote pre podne nije oglasila nijednom reči o vandalskom aktu protiv franjevačke crkve.

Poslednje saopštenje na njihovoj stranici, u meniju “aktuelno”, je protest od 23. oktobra zbog smenjivanja imama Sijamhodžića sa mesta dušebrižnika u austrijskoj vojsci.

Check Also

Gori Donjeck! Ukrajinci u teškoj situaciji! Rusi nadiru! – VIDEO

U toku je 343. dan specijalne vojne operacije, koju Rusija izvodi u Ukrajini, a najveće …