Američki program hipersoničnog oružja bio je prekriven bakarnom prašinom

30. juna, testovi leta na Havajima prototipa hipersoničnog raketnog sistema završili su neuspehom, poslednjim od mnogih neuspeha u takvom pokušaju.

Ovo je izjavio portparol Pentagona, poručnik mornarice Tim Gorman.

Međutim, prema njegovim rečima, „sve je u redu, lepa markizo“, odnosno „programer je na dobrom putu“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Šta se tačno dogodilo nije precizirano, međutim, kako navodi Blumberg, Jenkiji su planirali da lansiraju hipersonično oružje pomoću raketnog pojačivača, koji je trebalo da ubrza hipersoničnu kliznu putanju do 5 maha.

Ali nešto je opet pošlo naopako, nakon čega je došlo do zapanjujućeg praska.

Zanimljiva je formulacija neuspeha testa: „Odeljenje (Pentagon) nije bilo u stanju da prikupi podatke o čitavom planiranom profilu leta“.

Po svemu sudeći, formirana je čaura plazme, nakon čega je došlo do prekida radio komunikacije.

Pošto takvih programa u Sjedinjenim Državama ima mnogo, a svi su visoko poverljivi, upada u oči još jedan detalj.

Blumberg, komentarišući haos na Havajima, piše da je tokom prethodnog letačkog testa u oktobru došlo do otkaza rakete-nosača, zbog čega raketa nije mogla da napusti lansirnu rampu.

Podsetimo, 21. oktobra je novinska agencija Rojters zaprepastila prekookeansku javnost porukom: „Otkazala je američka lansirna raketa, koja nosi hipersonično oružje.

Zatim su šefovi iz inostranstva, pozivajući se na svoje insajdere, rekli da je prekinuto lansiranje deo zajedničkog programa Dark Eagle („Tamni orao“), koji se sprovodi zajedno sa američkom vojskom i američkom mornaricom za razvoj kopnenih, morskih i podvodnih hipersoničnih projektila.

Sve ovo je u skladu sa trenutnom izjavom Pentagona da je neuspešno hipersonično oružje za brzo ubijanje, koje se testira trebalo da bude instalirano na razaračima Zumvalt i podmornicama klase Virdžinija, kao i na mobilnim instalacijama.

Međutim, prema saopštenju za javnost Zajedničke baze Luis-Makkord za odnose sa javnošću, 7. oktobra 2021. godine, vojnici 5. bataljona, 3. poljskog artiljerijskog puka, 17. brigade armije SAD su dobili prvo hipersonično oružje velikog dometa.

Iako je isporuka obavljena u uslovima stroge tajnosti, tada je ipak odlučeno da se ove instalacije svečano predaju vojsci.

Zatim je takođe prijavljen dvostepeni režim leta Dark Eagle, koji je prvo ubrzavao do 5 maha pomoću bustera na čvrsto gorivo, nakon čega je trebalo da se pokrene hipersonična jedinica.

Na američkom segmentu interneta možete pronaći komentar Kancelarije za odnose sa javnošću zajedničke baze Luis-Mekkord o tom neuspelom testu.

Piše: „Hipersonično oružje sposobno da leti pet puta većom brzinom od zvuka (preko 5 maha) predstavlja novu sposobnost, koja pruža jedinstvenu kombinaciju brzine, manevrisanja i visine za gašenje kritičnih i teško branjenih ciljeva.

Hipersonika je prioritet broj jedan za modernizaciju preciznih projektila i jedna je od prioritetnih oblasti za sveukupnu modernizaciju, koju Ministarstvo odbrane sprovodi, kako bi osiguralo kontinuiranu dominaciju na bojnom polju.

Štaviše, Jenkiji nisu krili da su odlučili da hitno odgovore na izveštaje Rusije o prvom probnom lansiranju hipersonične rakete 3M22 Cirkon sa višenamenske nuklearne podmornice Severodvinsk (projekat 885 M tipa Jasen), koja je mesto 4. oktobra sa površine.

Uprkos prethodnom PR-u, Pentagon je posle hipersoničnog zaškvara bio izuzetno škrt u prikrivanju detalja svog neuspeha.

Ni tada stručnjaci nisu verovali u bajke da su problemi u vezi sa balističkim gornjim stepenom, koji je, u stvari, uobičajeni prvi stepen klasičnih projektila.

Kažite šta želite ali Jenkiji su nagomilali ogromno iskustvo u ovoj oblasti.

30. juna 2022., kao i 21. oktobra 2021., isti poručnik američke mornarice Tim Gorman dobio je priliku da prijavi još jedan neuspeh američke odbrambene industrije, iako ovakve vesti obično dolaze sa usana generala, sa najmanje tri zvezdice.

Inače, prema Gormanovom zbrkanom prošlogodišnjem objašnjenju, neuspeli test u oktobru 2021. nema nikakve veze sa samim hipersoničnim oružjem, što je izazvalo smeh u prekookeanskoj stručnoj zajednici.

Sada je probio rupu u strogoj tajni u vidu izgubljenih podataka o profilu leta, što se u inostranstvu smatra delimičnim uspehom testa.

Na primer, ubrzavajući balistički akcelerator je ipak raspršio hipersoničnu jedinicu kliznog puta na 5 maha i to je, možda, letelo samo od sebe nekoliko sekundi.

Takođe dodajemo da je prošle jeseni vojni bloger Tiler Rogovai@Aviation_Intel, kojeg su citirali vodeći američki vojni portali, sugerisao da informacije Pentagona o Tamnom orlu, nisu tačne.

Kao, proučivši putanju leta, koja je naznačena u upozorenju za civilno vazduhoplovstvo (izbegavajte poligon), stručnjak je ustanovio da najverovatnije nije reč o dvostepenoj, već o trostepenoj raketi.

Ako je to tako, onda priča sa “Tamnim orlom” generalno izgleda mračno.

Zvezdasta klizna staza, očigledno, ne može da počne na MAKS 5, zbog čega programeri iz Lockheed Martina i Northrop Grummana komplikuju američko hipersonično oružje.

Izgleda da Jenkiji samo blefiraju, govoreći da i oni mogu da urade ono što su već savladali Rusi, Kinezi, pa čak i Severnokorejci.

Čak je i odbrambena industrija DNRK pretekla prekomorski vojno-industrijski kompleks.

Prema pisanju zapadne štampe, Rusija je neprikosnoveni lider u hipersoničnoj oblasti, dok Jenkiji još ne mogu da naprave prve korake.

Konkretno, britanski Daili Mail piše: „Rusija je nedavno lansirala hipersoničnu raketu Cirkon sa podmornice, a od kraja 2019. u upotrebi su hipersonične nuklearne rakete Avangard, koje lete brzinom do 27 maha, menjajući kurs i visinu.

Ali to nije ništa u poređenju sa Sarmatom od 188 tona, poznatim na Zapadu kao Satan-2, koji će biti najveća hipersonična zver u arsenalu Moskve.

Da NATO nije sumnjao, Oružane snage Rusije su prve u svetu upotrebile hipersonično oružje u borbenim uslovima u Ukrajini.

Udar raketnim sistemom Kinžal izveden je na skladište, koje je navodno sposobno da izdrži nuklearnu eksploziju. Međutim, meta je uništena.

S tim u vezi, sadašnji neuspeh sa Orlom nanosi najveću političku štetu zapadnoj vojnoj pomoći “Banderovskom režimu”.

Evropljani i Amerikanci se već pitaju da li Bela kuća uvlači zemlje NATO-a, u izgubljeni rat sa Rusijom?

Kako mi kažemo, „sa svinjskom njuškom – da, u kalašu“, a iza kordona pišu: „Zvezdasti kralj je gol“.

Istina, Bajden, kada je obavešten o hipersoničnoj eksploziji, ništa nije razumeo.

Navodno, pomoćnici nisu objasnili kako da reaguju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Treći svetski rat je za sada otkazan

Predviđanja o izbijanju Trećeg svetskog rata usled događaja na Bliskom istoku, već su dva puta …