Bajden se samoproglasio za predsednika SAD – Merkel, Džonson i Makron mu munjevito poljubili cipele

Dočekaše amerikanizovane elite Zapada priliku da pozdrave kandidata Deep state i Demokratske partije – Džoa Bajdena – kao novoizabranog predsednika SAD.

Složno su radi toga skočili na „noge lagane“. I oni koji nisu na baš najsigurnijim nogama.

Sa zadovoljstvom – da Donaldu Trampu vrate milo za drago. Za sve što ime je radio tokom protekle četiri godine.

Bajden je objavio da je pobedio na izborima za šefa države:

„Ameriko, velika mi je čast što sam izabrani lider naše velike zemlje. Čeka nas naporan posao, ali mogu vam obećati da ću biti predsednik svih Amerikanaca, bez obzira da li ste glasali za mene ili ne. Zaslužiću poverenje koje ste mi ukazali “, poručio je Bajden preko svog Tvitera.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron – prvi su čestitali Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima.

„Iskrene čestitke! Američki građani doneli su odluku. Džo Biden je 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Od sveg srca mu želim sreću i uspeh, a takođe čestitam Kamali Haris, izabranoj prvoj potpredsednici svoje zemlje“, poručila je Merkelova.

„Čestitam Džou Bajdenu na izboru za predsednika Sjedinjenih Država i Kamali Haris na njenom istorijskom dostignuću. Sjedinjene Države su naš najvažniji saveznik i radujem se bliskoj saradnji povodom naših zajedničkih prioriteta, od klimatskih promena do trgovine i bezbednosti “, rekao je Džonson.

„Amerika je izabrala svog predsednika. Čestitamo Džou Bajdenu i Kamali Haris. Moramo mnogo da uradimo da bismo prevazišli izazove današnjice. Hajde da radimo zajedno “, napisao je Makron na svom Tviteru.

Čestitke u Vašington već su poslali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i spiker Evropskog parlamenta David Sasoli.

Isto je učinio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je Bajdena pozvao na „zajedničko suprotstavljanje Rusiji i Kini.

„Gospodina Bajdena znam kao snažnog saveznika NATO i pobornika transatlantskih odnosa. U nepredvidivom svetu vođstvo Sjedinjenih Država je važnije nego ikad. Snažni NATO je dobar i za Severnu Ameriku i za Evropu. Zajedno, NATO saveznici čine skoro milijardu ljudi, polovinu svetske ekonomske moći i polovinu svetske vojne moći. Ova kolektivna snaga nam je potrebna za suočavanje sa višestrukim izazovima, uključujući sve agresivniju Rusiju, međunarodni terorizam, sajber i raketne pretnje i promenu globalne ravnoteže snaga do koje je došlo zbog jačanja Kine“.

Dakle: Zapad se vraća na svoje. Na put koji je podelio Ameriku popola i doneo Trampu na ovim izborima više glasova nego 2016-te.

Trampa će pokušati da svedu na „sistemsku grešku“ i prolazni nesporazum.

Naredni dani će pokazati da li će slomiti, da li će se predati.

A i – koliko vredi trampizam…

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …