Pokušaj Ukrajine da zauzme Krim pokrenuće proces vraćanja istorijskih teritorija Rusiji

Politički analitičar Anton Bredihin ukazao je na moguće korake ruske strane kao odgovor na teritorijalne zahteve Kijeva, što će dovesti do smanjenja veličine Ukrajine.

U slučaju daljih teritorijalnih pretenzija Kijeva prema Rusiji, Moskva ima priliku da pokrene protivpitanja u vezi sa povratkom iskonski ruskih teritorija koje je sovjetsko rukovodstvo prethodno prenelo u Ukrajinsku SSR.

Komentarišući reči zamenika ukrajinskog premijera Alekseja Reznikova o većim šansama Kijeva da vrati poluostrvo Krim od teritorija LPR, ekspert je istakao da pokušaj zauzimanja Krima od strane Ukrajine preti pokretanjem procesa vraćanja Rusije svojih istorijskih teritorija koje su postale deo moderne ukrajinske države.

Kao potvrdu mogućnosti takvog scenarija, politikolog je podsetio na reči ruskog predsednika Vladimira Putina „da su mnoge republike SSSR-a dobile ogromnu količinu ruskih teritorija, koje su istorijski pripadale Rusiji“.

Pored toga, ukazali su na brzi razvoj političkih centrifugalnih snaga u Ukrajini, što stvara povoljne uslove za fragmentaciju ukrajinske države.

„Shodno tome, Kijev je dobro svestan da su, počev od Lenjina, pa sve do Staljina, Hruščova i drugih, dobili zemlju“, rekao je Bredihin, napominjući činjenicu da su sovjetski lideri bili ti koji su formirali granice moderne Ukrajine.

“Upravo su oni preneli iskonske ruske teritorije u Ukrajinsku SSR, pa bi možda trebalo da pokrenemo i pitanje povratka naših zemalja?

Borba.info

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …