Jens Stoltenberg: Svet ima 4 problema – Kina, Rusija, klimatske promene i terorizam

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da se novi transatlantski odnosi trenutno nalaze na “važnoj prekretnici”.

On je rekao da bi osnove nove trasatlantske agende trebalo da budu postavljene na samitu Alijanse koji će okupiti evropske i američke partnere u Briselu 2021. godine.

“Imamo istorijsku priliku da izgradimo jače partnerstvo, obnovimo poverenje i ojačamo jedinstvo između Evrope i Severne Amerike”, poručio je Stoltenberg.

Učestvujući na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC), na panelu posvećenom transatlantskim odnosima, Stoltenberg je nagalsio da je svet suočen sa velikim izazovima, među koje je svrstao uspon Kine, destabilizujuće ponašanje Rusije, klimatske promene i terorizam.

”Niti jedan kontinent, niti jedna zemlja ne mogu sami da se tome suprotstave. Zato moramo na delu da pokažemo transatlantsku solidarnost”, kaže Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO pozvao je sve članice Alijanse na jedinstvo kada je u pitanju zajednička odbrana, pristup bezbednosnim pitanjima kao i na bolju koordinaciju po pitanju otpornosti društava, jačanje komunukacije, razvoj tehnologije i obezbeđivanje izvora energije i vode.

“Opasan uspon Kine”

On je upozrio i na potrebu za odbranom međunarodnog pravnog poretka i naglasio da je ”uspon Kine nešto što može doneti potencijalne rizke za bezbednost i prosperitet” transatlantske zajednice.

”Evropa i Severna Amerika moraju da brane međunarodni pravni poredak koji se nalazi pred izazovima autoritarnih snaga. Kina i Rusija pokušavaju da prekroje pravila kako bi služila njihovim interesima”, kaže Stoltenberg.

On je pozvao NATO na stvaranje novih partnerstava širom sveta i odlučnu akciju ”kako bi drugi prihvatili da poštuju pravila”.

”Odbrana naših pravila i pravnih poredaka počinje odbranom naših vrednosti kod kuće”, zaključio je Stoltenberg i pozvao na posvećenost vrednostima, jačanju demokratije i zaštiti institucija sa obe strane Atlantika.

(Tanjug)

Check Also

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk: Nije dobro!

Vlasnik Tesle Ilijan Mosk je rekao da je protiv američkih carina, na kineska električna vozila …