Bajden počeo misiju: Amerika napala iz vazduha, ima poginulih

Američka vojska izvela po nalogu predsednika Džoa Bajdena vazdušne udare u istočnoj Siriji na objekte za koje Pentagon kaže da pripadaju proiranskoj miliciji.

Vazdušni udar predstavlja odgovor na raketni napad na američke mete u Iraku i bio je ograničenih razmera, moguće da ne bi došlo do eskalacije, prenosi Rojters. Sirijska opservatorija z aljudska prava saopštila je da je u tim napadima ubijeno 17 proiranskih boraca.

“U napadima su uništena tri kamiona municije (…) Mnogo je poginulih”, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

“Po nalogu predsednika Bajdena, američka vojska ranije večeras izvela je vazdušne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji”, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je naveio da će Bajden delovati u cilju zaštite američkih i koalicionih vojnika.

“U isto vreme delovali smo na određen način sa ciljem da dođe do deeskalacije ukupne situacije na istoku Sirije i u Iraku”, dodao je Kirbi.

On je rekao da su u napadima uništeni mnogi objekti na graničnom kontrolom punktu koje koriste proiranske grupe kao što su Kataib Hezbolah i Kataib Sajid el Šuhada.

(tanjug)

Check Also

Tramp: Netanijahu mora hitno da okonča rat u Gazi!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji bi vrlo mogao da postane budući predsednik ove zemlje, …