ISPITALI IH NA PRAVOM MESTU? SAD optužile Kinu da je analno testirala njihove diplomate – Kina: To je bila greška

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan rekao je da Kina nikad nije tražila od američkih diplomata da se testiraju analnim brisom.

Naime, „Vašington post“ je prošle nedelje objavio kako se nekoliko pripadnika američkog diplomatskog osoblja u Kini požalilo Stejt departmentu da su bili podvrgnuti testovima na kovid analnim brisom.

Kineski lekari smatraju da je ova metoda testiranja pouzdanija od brisa nosa, odnosno ima manje lažno negativnih rezultata – uprkos tome što je ovakav bris, naravno, neugodniji i intenzivniji, prenosi B92 pisanje Indeksa.

„Stejt department nikad nije pristao na ovu vrstu testiranja i negodovanje smo direktno iskazali protestom Ministarstvu spoljnih poslova Kine kad smo saznali da je deo osoblja bio podvrgnut istom“, otkrio je portparol Stejt departmenta za američki portal Vajs.

Peking javno sve negira: „Testiranje je bilo greška“

Posebno je zanimljivo to što je američki portparol rekao da je Peking uveravao Vašington kako je testiranje sprovedeno „greškom“, te da je diplomatsko osoblje prema propisima izuzeto od analnog testiranja koje je obavezno za putnike pri dolasku u neke delove Kine. To bi značilo da je kineski portparol u četvrtak lagao kad je demantovao takve navode.

„Rekli smo osoblju da odbije ovaj test ako se od njih zatraži da mu se podvrgnu, kako je bio slučaj i u prošlosti“, dodao je američki portparol.

Ovaj portparol je takođe saopštio i kako je Vašington „posvećen garantovanju sigurnosti svih američkih diplomata i njihovih porodica, te očuvanju njihovog dostojanstva, u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i drugim relevantnim diplomatskim zakonima“.

Kineski naučnici tvrde: Analni testovi su pouzdaniji
Analno testiranje zahteva se u nekim kineskim regijama i za ljude u karantinu.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je izjavila da se u nekim slučajevima virus korona može lakše detektovati u analnim uzorcima nego u uzorcima brisa nosa i grla.

Ipak, priznala je da analni brisevi nisu pogodni za masovno testiranje zbog neugodnosti i nepopularnosti.

Prema instrukcijama kineske komisije, analni uzorci se prikupljaju umetanjem pamučnog brisa tri do pet centimetara duboko u rektum.

Vesti o takvim testovima izazvali su paniku na kineskim društvenim mrežama prošlog meseca.

Jedan Australijanac, koji je doputovao u Kinu rekao je prošle godine za Vajs da je osećaj bio kao da ima dijareju.

Kina je, podsetimo, kombinacijom strogog lokdauna na početku pandemije i masovnog testiranja u kasnijoj fazi uspešno okončala prvi talas epidemije virusa korona u aprilu i sprečila drugi talas, koji je prošle jeseni pogodio ostatak sveta, odnosno severne hemisfere.

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …