“Ujedinjenje Kosova i Albanije je istorijska namera”

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da je ujedinjenje tv. Kosova i Albanije istorijska namera i želja svih Albanaca.

“Za ujedinjenje će biti potrebno da prođe više vremena, ali to je istorijska namera i želja svih Albanaca”, rekao je Kurti.

On je, prilikom poseti Lješu u Albaniji, rekao da je to želja svih Albanaca, ali da je za tako nešto potrebno vreme.

Kurti je i naveo da Ustav Kosova predstavlja prepreku, ali je dodao da za takve promene mora proći vreme.

“Nažalost, Ustav Kosova ima kontradikciju u članu 1.1 sa članom 1.3, pa tako član 1.1 kaže da je Kosovo nezavisna, suverena i demokratska država dok član 1.3 zabranjuje pridruživanje drugoj državi. U tom smislu, nezavisnost Kosova ne dozvoljava ustavno ujedinjenje sa drugom nezavisnom državom, poput Albanije. Ali istovremeno predstavlja prepreku za integraciju drugog tipa, poput evropskog”, rekao je Kurti.

On je kazao i da je nesumnjivo da Albanija i Kosovo moraju biti koordinisani ka približavanju, integraciji i uniji, pre svega u ključnim oblastima – bezbednosti, energetici i prirodnim resursima i spoljnoj politici.

(kosovo online)

Check Also

ŠTA OVAJ PRIČA? “Đilasova politika zemlju dovela do ivice bankrota – A onda su došli oni i zadužili nas sa 43 milijarde dolara

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali danas je reagovao na najnovije izjave predsednika …