Sisojev: Srbija nije Rusija…

“Preko dva faktora utiče, to je Beograd i Milorad Dodik u Republici Srpskoj”

Srbija, odnosno predednik Aleksandar Vučić, koji donosi sve odluke u toj državi, pokušava da se nametne kao vodeća sila u regionu, a ideji srpskog kao uzor služi ideja “ruskog sveta”, ocenio je Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog Komersanta sa Balkana.

“Podudarnosti i sličnosti ima, ali postoji ključna razlika jer Vučić pokušava da kopira Rusiju, ali zaboravlja da uloga Rusije i Srbije u svetu nije ista.

Ono što toleriše Rusiji, Zapad neće tolerisati Srbiji”, rekao je Sisojev za podgorički Gradski radio.

On tvrdi da je Zapad svojevremeno pozdravio dolazak naprednjaka na vlast u Srbiji, zbog priznanja Kosova, jer su shvatili da tadašnja vlast, na čelu sa Borisom Tadićem, to neće nikad uraditi.

Ipak, navodi da se stav prema Srbiji menja na Zapadu i u Evropskoj uniji. Rusija pokušava da zadrži uticaj na Balkanu, prvenstveno preko gasa.

“Preko dva faktora utiče, to je Beograd i Milorad Dodik u Republici Srpskoj”, ocenio je Sisojev u emisiji “Znam da znaš”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Alaksandar Vulin na obeležavanju 13. godišnjice svoje partije Pokret socijalista lansirao je ideju o stvaranju tzv srpskog sveta, kao i da Alaksandar Vučić treba da bude predsednik svih Srba.

“Zadatak ove generacije političara jeste stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gde god oni budu živeli”, kazao je Vulin.

Njegova izjava je naišla na osude u regionu, gde se ta ideja smatra nastavkom stvaranja tzv. velike Srbije.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik podržao je Vulinovu ideju od koje se na samom skupu PS donekle ogradio i sam Vučić.

“Lideri DF-a izgubili podršku Rusije”

U razgovoru za Gradski radio Sisijev je podsetio da je 2016. nesporno pokušan državni udar u Crnoj Gori, što smatraju i na Zapadu.

“Sad nema pretećih izjava na adresu Crne Gore, što ne znači da je Rusija odustala, ona je tu.

Polagala je puno nade u one koji su pobijedili 30. avgusta, ali se razočarala u te snage”, rekao je Sisojev.

Navodi da nigde u ruskim medijima nije bilo objava o skorašnjoj poseti lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Knežćevića Moskvi, kao ni saopštenja sa njihovih sastanaka.

“Oni su bili više zainteresovani za tu posetu nego ruska strana, da prikažu uoči obračuna sa premijerom Zdrvkom Krivokapićem da imaju podršku Moskve”, smatra Sisojev.

Rusija je, navodi, razočarana u lidere DF-a, kao i novu vlast jer nisu ukinute sankcije i nije pokrenuto pitanje izlaska Crne Gore iz NATO-a.

“Da je Moskva htela da ih podrži, onda bi bilo više takvih izjava, kao što je bilo 2016”, rekao je Sisojev i kao potvrdu te teze dodao da je Moskva uvela direktne letove prema svima u regionu, ali ne i prema Crnoj Gori.

Danas

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …