Kriminalno ponašanje Vlade Srbije: Kockarnice za pranje para oslobodili poreza a 100.000 frilensera namerili da pretvore u roblje

Obnovljeni pregovori Udruženja radnika na internetu i Vlade su ponovo propali, tako da problem frilensera nije dobio epilog, a pitanje je kada će. 

„Izneli su predlog koji su već izneli i nisu želeli da odstupe od toga. Tražili su bes, dobiće bes. Pozivamo ljude da 24. aprila izađu na proteste”, rekao je Miran Pogačar predsednik Udruženja, nakon sastanka koji je trajao sat i po.

Kako navodi, ukoliko nadležni budu počeli da primenjuju svoje predloge ranije, moguće je i da ranije preduzmu akcije. Pravna savetnica URI-a, Katarina Pavlović, kaže kako su dobili informaciju da je ideja da frilensing ne postoji, odnosno da postoji samo za ljude kojima je to dodatan posao.

„Cilj je da vi kada pređete zaradu od 500 evra, postanete preduzetnik. To znači da ni predstojeća zakonska rešenja neće doneti bolji položaj, to je ono što sada nedvosmisleno znamo. Ovaj predlog ide u četvrtak na Vladu i moguće je da već naredne nedelje ode u Narodnu skupštinu”, navela je Pavlović.

Odluka Udruženja je u skladu s onim što je Pogačar juče izjavio za Startit Dnevnik, a to jeste da je nova ponuda Vlade gora od prethodne, kao i da postoji mogućnost da s današnjih pregovora izađu.

Koliko frilensere košta predog Vlade?

Novi predlog države Vlade bio je da se uvede neoporezivi deo, odnosno da se od mesečnih zarada oduzme 18.300 dinara, pre nego što se oporezuju. Na taj način frilenserima koji su zarađivali manje od 200 evra se suštinski otpisuje sve, međutim to nije 80 odsto radnika na internetu, kako su ranije poručili iz Ministarstva finansija.

Tačno je da novi predlog Vlade umanjuje dug, a kada se pogleda na godišnjem nivou, to nije mali iznos. Međutim, sporno je to što ako bi frilenseri nastavili da posluju na način na koji država predviđa novim zakonom, svi koji zarađuju više od 350 evra na mesečnom novu, bili bi zaprvo u nepovoljnijem položaju. To se lako vidi u frilenserskom kalkulatoru, s obzirom da će se sada prihodi pre oporezivanja umanjivati za 18.300 dinara, a ne za 43 odsto.

URI je ponovio da jedino što oni predlažu kao rešenje jeste plaćanje poreza od 14. oktobra 2020, a otpisivanje svih dugovanja pre toga.

(startit.rs)

Check Also

SAD planiraju da iskoriste Ilijana Moska u vojne svrhe, u svemiru!

Ministarstvo odbrane i svemirske snage SAD planiraju da objave strategiju za korišćenje privatnih kompanija za …