Putin očitao lekciju Makronu i Merkelovoj

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Razgovor lidera tri države održan je u formatu video-konferencije, saopštila je pres-služba Kremlja.

Tema razgovora, između ostalog, bila je situacija na istoku Ukrajine. Lideri su potvrdili da Minski paket mera iz 2015. godine, kao osnova za rešavanje sukoba u toj zemlji, nema alternativu.

„Predsednik Rusije ukazao je na važnost da ukrajinske vlasti ispune sve dogovore koji su ranije postignuti na najvišem nivou, pre svega o uspostavljanju direktnog dijaloga sa Donjeckom i Luganskom, i rešavanju pravnih aspekata specijalnog statusa Donbasa“, ističe se.

Pored toga, ruski lider je u razgovoru sa Merkelovom i Makronom izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Donbasu od strane Kijeva i praktično odustajanje od režima prekida vatre.

Putin, Merkelova i Makron razgovarali su i o situaciji u Belorusiji.

„Tokom razgovora o situaciji u Belorusiji Vladimir Putin je ukazao na nedopustivost mešanja spolja u unutrašnja pitanja suverene države“, saopštava Kremlj.

Takođe se navodi da je predsednik Rusije tokom razgovora Merkelovoj i Makronu pružio odgovarajuća razjašnjenja objektivnih okolnosti u slučaju Alekseja Navaljnog.

Pored toga, tema razgovora je bio i odnos Rusije i EU.

„Ruska strana je ponovo saopštila da je spremna za obnavljanje normalne depolitizovane saradnje sa EU, ukoliko za to bude postojao interes druge strane“, javlja Kremlj.

Posebna pažnja posvećena je zadatku udruživanja napora u borbi protiv pandemije virusa korona, ističe se u saopštenju Kremlja.

„U tom kontekstu lideri su se usredsredili na mere za sprečavanje daljeg širenja bolesti. Razgovarao je, između ostalog, o perspektivama registracije ruske vakcine ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) u Evropskoj uniji, kao i mogućim isporukama i zajedničkoj proizvodnji te vakcine u zemljama EU“, precizirano je u saopštenju.

Putin, Merkelova i Makron razgovarali su i o Libiji, Siriji i iranskom nuklearnom programu.

„U suštini, razgovor je protekao u poslovnoj i otvorenoj atmosferi, dogovoreno je da se nastavi zajednički rad na svim aktuelnim temama“, zaključuje se u saopštenju.

Check Also

Uz pomoć Indije, SAD mogu da dobiju podatke o ruskim lovcima!

Za učešće u zajedničkoj vežbi Veer Guardian u Japanu, indijsko vazduhoplovstvo je privuklo nekoliko lovaca …