Ruska nuklearna podmornica “Perm” jedina na svetu ima ovo oružje

Ruska nuklearna podmornica „Perm“ projekta 885M „Jasen M“ biće prva serijska podmornica koja će dobiti najnoviju hipersoničnu raketu „Cirkon“, prenosi portal „Izvestija“, pozivajući se na dokumenta Ministarstva odbrane Rusije.

Nosač raketa „Cirkon“ – podmornica „Perm“ gradi se od 2016. godine i to je peta nuklearna podmornica projekta 885M. Ističe se da će i svaka naredna podmornica projekta „Jasen M“ takođe biti naoružana „Cirkonima“, koje u zapadnim medijima nazivaju „smrtonosnim oružjem“.

„Eksperti smatraju da će novo oružje omogućiti podmornicama da izvode visoko precizne napade kako na protivničke brodove, tako i na kopnene mete“, pišu „Izvestija“.

Kontraadmiral Vsevodol Hmirov ističe da su rakete višenamenske, a podmornica naoružana njima dobija nove kvalitete.

List podseća da će napredna raketa „Cirkon“ biti „prva u svetu hipersonična raketa bazirana na brodu“.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko izjavio je prethodno da će državna ispitivanja hipersoničnih raketa „Cirkon“ biti završena 2021. godine nakon ispaljivanja sa podmornica. Serijske isporuke projektila za mornaricu trebalo bi da počnu 2022. godine.

Ranije je britanski list „Dejli ekspres“ pisao da je Rusija uspešno testirala nove „smrtonosne“ hipersonične rakete „Cirkon“, „koje su u stanju da za nekoliko minuta pogode metu na teritoriji SAD“.

Hipersonično oružje je specifično zbog veoma velike brzine. Na velikim visinama brzina „Cirkona“ je osam puta veća od brzine zvuka. Raketa prelazi udaljenost od 450 kilometara za samo 4,5 minute.

Inače, „Cirkon“ je napravljen kao protivbrodska raketa koja može da gađa ciljeve na moru bilo koje vrste. Brzina leta je oko 8-9 maha (odnosno do 11.000 kilometara na čas), maksimalni domet leta je do 1.000 kilometara.

Check Also

Avdijevka – Minhen: Kako je gubitak strateški važnog grada, precrtao podršku Ukrajini u Evropi!

Desilo se da je Minhen od 16. do 18. februara bio domaćin ne jednostavne, već …