PLANOVI SAD: “Dejton 2 je šifra za podelu BiH”

Profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server kaže da nije zadovoljan pismom američkog sekretara Entonija Blinkena upućen članovima Predsedništva BiH.

Pismo je u vezi sa izmenama Ustava i Izbornog zakona.

“Možda će biti više ruskih ispada na Balkanu. Videli smo kako su smelo u Crnoj Gori promovisali alternative onima koji žele vladati na neetnički način. Slične stvari mogu uraditi i u BiH.

U Srbiji ne rade dobre stvari. Očekujem da će Rusi nastaviti izazivati Amerikance. Imaju cilj da stvore haos, blokiraju dobre stvari. Putin nema dobre namere, sigurno će pokušati blokirati napredovanje BiH prema članstvu u NATO”, kazao je.

Smatra da Blinkenovo pismo jasno naznačava da Amerikanci žele promene u BiH.

“Nisam zadovoljan pismom. Izgleda kao da je adresirano na sadašnje političko vođstvo. Ako Amerikanci žele videti reforme moraće raditi ne samo sa Predsedništvom, premijerima, kantonima, nego i sa građanima BiH. Neće doći do ozbiljnih ustavnih reformi u BiH sa sadašnjim političkim vođstvom. Dejton 2 je šifra za podelu BiH. U procesu reformi ne može doći do pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ovo je pokušaj da se eliminiše Dodikovo rešenje podela, otcepljenje, sedinjenje sa Srbijom, To je ono što se odbacuje kada kažu da neće biti Dejtona 2”, kazao je Server.

Dodaje da ne vjeruje da ovo pismo znači da nema ukidanja entiteta, prenosi “Avaz”.

(b92)

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …