Postoji i treći “non pejper” o podeli BiH

Do sada su objavljena dva “non pejpera” koja su uzdrmala javnost, a koji govore o izmenama ustavnog uređenja i teritorijalnoj podeli BiH.

Ali postoji li i treći?

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, a na šta sumnjaju i novinari slovenačkog portala “Necenzurisano”, vrlo je verovatno da su poslednjih meseci skrojena tri tzv. “non pejpera” odnosno neslužbena dokumenta čiji autori nisu poznati, ali koji se interesuju za radikalne promene na Balkanu, a naročito u BiH, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji.

Prvi “non pejper” je delo Hrvatske, i izazvao je i reakciju člana Predsedništva BiH Željka Komšića da i on u Brisel pošalje “non pejper”. Hrvatske ideje iz marta ove godine su podržale Mađarska, Slovenija, Grčka, Kipar i Bugarska.

Nakon ovoga nije dugo trebalo da svetlost dana ugleda još jedan “non pejper”, za koji se pretpostavlja da ima veze sa premijerom Slovenije Janezom Janšom, koji je blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, a koji ima tesne veze s Rusijom. Poznat je po antimigrantskim stavovima, ali i po islamofobičnim izjavama.

Na pitanje portala Klix.ba Evropskom veću kako komentarišu navode o “non pejperu” koji govori o podeli BiH, odgovorili su kako “skupljaju sve informacije”, ali da i dalje ne mogu potvrditi da li takvi dokumenti uopšte i postoje. Iz EU ovom portalu ni u jednom meilu nisu demantovali mogućnost postojanja takvih neslužbenih papira.

Da postoji i treći “non paper” vrlo je izvesno, a sumnja se da iza njega stoji službena Budimpešta. Podsećaju da je jednom prilikom iza Orbanovih leđa stajala karta s etnički podeljenom BiH.

Šta bi treća tura neslužbenih dokumenata mogla otkriti, kakva je ideja daljeg razbijanja nezavisnih država i pripajanja određenih delova “onim drugim” i kako neko u snovima zamišlja novu Evropu – za sada ostaje tajna.

Nema kraja medijskim nagađanjima o navodnom nezvaničnom dokumentu slovenačkog premijera Janeza Janše o “rasparčavanju” BiH i prekrajanju granica

U najnovijem tekstu zagrebački Jutarnji list u celu priču uključio je i srpskog predsednika i mađarskog premijera, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

Neposredno nakon što je indiskrecijom člana Predsedništva BiH Željka Komšića obelodanjeno pitanje koje je tokom martovske posete BiH postavio slovenački predsednik Borut Pahor o mogućnosti mirnog razlaza u BiH i bure koja je potom podignuta ne samo u toj držav, već i šire u regionu, u Sarajavo je juče otputovao šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Prema tumačenju zagrebačkog Jutarnjeg lista, navodni Janšin non pejper, predat na ruke Šarlu Mišelu, predsedniku Saveta EU, posebno je osetljiva tema jer se u njemu kažu, navodi da bi trebalo završiti “raspad Jugoslavije” promenom granica na prostoru Zapadnog Balkana.

BiH bi se, piše list, trasformisala, Republika Srpska pripala bi Srbiji, Zapadna Hercegovina Hrvatskoj, a bošnjačka bi država dobila izlaz na more.

Kosovsko bi se pitanje, tvrdi se, rešilo promenom granica (sever Kosova za Preševsku dolinu), a delovi Crne Gore i Severne Makedonije priključili bi se Albaniji.

Janša je odmah sve to demantovao i rekao da je reč o špekulacijama, a oglasila se i Evropska komisija koja je saopštila da “definitivno nije primila niti zna za ikakav ‘non-pejper”.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ljubljane, Jutarnji piše da “tamo gde ima dima, ima i vatre” i da, kako navode, svakako postoji mogućnost da je reč o politici iza koje stoje madjarski premijer Viktor Orban i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Vučić i Orban su navodno preko Janše želeli da upozore EU da su nužni radikalni potezi kako bi se brzo rešila postojeća kriza na Zapadnom Balkanu.

“I ponudili su rešenje koje bi maksimalno išlo u prilog Beogradu”, piše Jutarnji.

Pri tome, Jutarnji piše i da im je visokopozicionirani hrvatski diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da “Hrvatska nikako nije upletena u ovaj slučaj”

(tanjug,jutarnji,b92)

Check Also

Avdijevka – Minhen: Kako je gubitak strateški važnog grada, precrtao podršku Ukrajini u Evropi!

Desilo se da je Minhen od 16. do 18. februara bio domaćin ne jednostavne, već …