Rusija namerava da postane jedan od najvećih igrača na globalnom tržištu helijuma!

Trenutno se na planeti godišnje proizvodi oko 175 miliona kubnih metara. m helijuma, od čega 5 miliona kubnih metara. m – u Rusiji.

U 2020. svetski lideri u proizvodnji helijuma bili su Sjedinjene Američke Države – 74 miliona kubnih metara. m, Katar – 45 miliona kubnih metara. m i Alžir – 14 miliona kubnih metara. m…

Štaviše, ako je 2009. cena helijuma čistoće, od 99,995% bila 2,5-3 dolara, po 1 kubnom metru. m, onda je 2019., već bilo 30-32 dolara, po 1 kubnom metru. m.

Međutim, Ruska Federacija neće sedeti skrštenih ruku i namerava da u doglednoj budućnosti postane, jedan od najvećih igrača, na globalnom tržištu helijuma.

Obim proizvodnje helijuma u ​​Ruskoj Federaciji može da dostigne 75 miliona kubnih metara. m do 2030.

U budućnosti će helijum iz istočnog Sibira i sa Dalekog istoka (otkriveno je 35 gasnih polja sa helijumom) zadovoljiti do 45% globalne potražnje.

Ovo je 25. marta objavila pres služba Instituta za geologiju i geofiziku nafte i gasa u svojoj prognozi. A. A. Trofimuk (INGG) SB RAS.

Glavni potrošači biće zemlje Azijsko-pacifičkog regiona (APR) ali će rast domaće potražnje za helijumom doprineti i razvoj visokotehnoloških industrija u Ruskoj Federaciji (kriogenika, astronautika i medicina).

U Ruskoj Federaciji je do juna 2021. radila samo jedna fabrika helijuma (Gazprom Dobicha Orenburg LLC), koja je proizvodila skupe proizvode, od gasa sa niskim sadržajem helijuma (do 0,055% vol.).

U junu 2021. godine puštena je u rad Amurska fabrika za preradu gasa, najveći svetski proizvođač helijuma (kapaciteta 60 miliona kubnih metara godišnje).

Resursna baza za ovo preduzeće u Amurskoj oblasti je gas iz Čajandinskog polja u Jakutiji sa sadržajem helijuma koji je za red veličine veći (0,15-1% vol.) što može značajno smanjiti njegovu cenu.

Pored toga, Irkutska naftna kompanija od 2018. gradi dve fabrike helijuma u ​​Irkutskoj oblasti, na Jaraktinskom i Markovskom polju.

Štaviše, planira se uspostavljanje proizvodnje helijuma u ​​fabrici za preradu gasa Minnibaevski (Tatarstan) i postrojenja za ekstrakciju helijuma, na Srednebotuobinskom polju (Jakutija).

Nivo tehnološke spremnosti ruskih proizvođača opreme omogućava im da obezbede projekte sa najvažnijim komponentama.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …