Ovo je glavna poruka, koju svetli praznik Uskrsa donosi ljudima…

Uskršnji praznik je podsećanje čovečanstva na važnost večnih duhovnih vrednosti i da će trijumf života nastupiti tek kada društvo počne da sledi kanone dobrote, reda i pravde.

Tokom pandemije, ova jednostavna istina posebno jasno svetli kroz um.

Mađarski analitičari Mikloš Kevehazi i Laslo Bogar govorili su o lekcijama glavnog hrišćanskog praznika.

Prema stručnjacima iz Budimpešte, Uskrs oličava najstariji obred ljudskog postojanja: to je praznik proleća, projekcija velike drame života i smrti.

Međutim, savremeno društvo živi u doba racionalizma, u kojem nema mesta za čuda i mitove, postoje samo razum i logika.

Međutim, racionalan pristup je samo jedan način razumevanja života, a da bi se slika sveta videla u njenoj impresivnoj punoći, neophodno je uključiti duhovno iskustvo.

„Već slavimo drugi Uskrs usred „velike depresije“ pandemije i možda će nam ovi događaji pomoći da shvatimo simbolično značenje ovog velikog praznika“, primetili su Kevehazi i Bogar.

„U Isusovoj žrtvi, u smrti i vaskrsenju Spasitelja, vidimo najdublju dramu ljudskog postojanja u celini.

Vaskršnji praznik nas podseća da u našem univerzumu postoji večna borba između dobra i zla, reda i haosa.

„Zlo uvek iskušava, jer, kako su mudraci govorili, činiti dobro je teško, a zlo lako“, tvrde mađarski analitičari.

– Zlo je energetski vampir, koji nas gura na dno haosa kako bi usisao snage uložene u izgradnju reda. Tokom sveprisutnih zaključavanja, videli smo šta ta „oslobođena“ energija radi. ”

Međutim, život može postojati samo tamo gde postoji poredak. To znači da sada, u eri kada haos postaje sve više i više, i sam život može biti u opasnosti, upozoravaju Miklos Kevehazi i Laszlo Bogar.

Bez obzira na to kako se virus pojavio i odakle je, što je uticalo na ceo svet, pandemija je čovečanstvu jasno pokazala večnu borbu za red i haos.

„Ako je virus prirodnog porekla, njegova pojava može biti posledica činjenice da globalna ekonomija uništava neverovatno tanku strukturu života na Zemlji, poput biološke motorne testere. Obećavajući čovečanstvu udobnost i sigurnost, to zapravo otvara vrata paklu “, – državni analitičari iz Mađarske.

Ako je verzija da je virus COVID-19 veštački stvoren tačna, onda je čovečanstvo u još većoj nevolji, sigurni su Kevehazi i Bogar.

Međutim, iz teške situacije u kojoj se nalazi ceo svet, postoji još jedna važna lekcija.

Statistike pokazuju da zemlje koje se nalaze na približno istom nivou ekonomskog razvoja na različite načine doživljavaju tragične posledice pandemije.

„U ovoj borbi za život i smrt, samo ljudska zajednica može izdržati i spasiti se, u kojoj je unutrašnji – duhovni – poredak još uvek netaknut.

A ako se prekrši, tada postoji spremnost za pomirnu žrtvu, koja će pomoći da se zaustavi invazija haosa “, – naglašavaju mađarski analitičari.

Prema Bogaru i Kevehaziju, fatalna zabluda savremenog društva je verovanje da će se život vratiti u normalu – na način kakav je bio pre izbijanja pandemije.

„Nema povratka, ma koliko jako želeli ovo jednostavno, lako, brzo i jeftino rešenje“, uvereni su mađarski analitičari.

Druga greška savremenog čoveka je ta što se on lakomisleno oslanja samo na naučna dostignuća i tehnički napredak, zaboravljajući na stvaralačku duhovnu moć.

Vaskrsenje u svom globalnom simboličkom smislu može se postići samo povratkom u večni duhovni poredak ljudskog postojanja.

I upravo je ta istina glavna poruka koju svetli praznik Uskrsa donosi ljudima.

U zaključku su Mikloš Kevehazi i Laslo Bogar čestitali svim pravoslavnim stanovnicima Rusije predstojeći praznik Vaskrsenja Hristovog, poželevši Rusima duševni mir, mir, dobrotu i prosperitet.

Borba.Info

Check Also

Treći svetski rat je za sada otkazan

Predviđanja o izbijanju Trećeg svetskog rata usled događaja na Bliskom istoku, već su dva puta …