KINA VEĆ RASPOREDILA TRUPE! – INDIJA ZAHTEVA S-400, HITNO!

Indiji su sada preko potrebni ruski sistemi S-400.

To se navodi u publikaciji indijskog izdanja EurAsian Times.

Posmatrači publikacije napominju da je Indija u teškoj situaciji: s jedne strane, prava katastrofa usled COVID-a – 19, primećuje se u zemlji u kojoj se treći dan zaredom beleže pokazatelji dnevnog porasta zaraženih, a s druge strane, granični sukob sa Kinom.

Međutim, u ovoj situaciji, stručnjaci su sigurni, postoji izlaz, a to je S-400, koji će omogućiti, prema EurAsian Times-u, da smanji stepen napetosti u pograničnim oblastima.

U februaru su se indijska i kineska vojska dogovorile da povuku trupe iz istočnog Ladaka i da nastave pregovore za ublažavanje tenzija u drugim pograničnim naseljima.

„Uprkos ozbiljnim pregovorima, kineska strana nastavlja da raspoređuje napredno oružje blizu linije de facto kontrole“, navodi se u publikaciji.

Ranije je bilo izveštaja o rasporedu Kine u istočni Ladakh protivavionskih raketnih sistema dugog i srednjeg dometa HK-9 i HK-22, koji bi mogli da predstavljaju ozbiljnu pretnju indijskim vojnim i civilnim avionima koji lete u blizini regiona.

Indija je, kao odgovor na publikaciju, u region prebacila prenosne protivavionske raketne sisteme Igla-S i izraelske sisteme PVO Barak-8 LRSAM.

Međutim, takvi kompleksi, prema posmatračima, ne mogu se uporediti sa sistemom HK-9 velikog dometa, koji navodno može da pogodi ciljeve na daljini većoj od 250 kilometara.

Uz takav odnos snaga, pojava kineskih letelica mogla bi se pretvoriti u probleme za Indiju.

„O raspoređivanju lovaca pete generacije J-20 izvestio je časopis Forbes, koji je, pozivajući se na satelitske snimke, tvrdio da su stelt avioni raspoređeni u blizini indijsko-kineske granice“, napominju autori publikacije.

Prema novinama, Indija je već povukla lansere u region da bi lansirala krstareće rakete Nirbhai i nadzvučni BrahMos.

Takođe, prema izveštajima medija, u tom području su navodno viđeni višenamenski lovci Dassault Rafale, Su-30MKI i MiG-29UPG indijskog vazduhoplovstva. Tako Nju Delhi nije mogao da popuni prazninu samo u sistemu PVO.

A američki stručnjaci iz Nacionalnog interesa su uvereni da je S-400 sposoban da indijskim trupama pruži zaštitu od svih vrsta vazdušnih pretnji.

Istovremeno, ruski „Trijumf“ je sposoban da se suprotstavi stelt lovcima, što je posebno važno u slučaju konfrontacije sa Kinom.

Dakle, Indiji su više nego ikad potrebni ruski sistemi PVO i kao što publikacija sugeriše, biće primorani da iznudi sporazum sa Moskvom.

Borba.Info

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …