KINA VEĆ RASPOREDILA TRUPE! – INDIJA ZAHTEVA S-400, HITNO!

Indiji su sada preko potrebni ruski sistemi S-400.

To se navodi u publikaciji indijskog izdanja EurAsian Times.

Posmatrači publikacije napominju da je Indija u teškoj situaciji: s jedne strane, prava katastrofa usled COVID-a – 19, primećuje se u zemlji u kojoj se treći dan zaredom beleže pokazatelji dnevnog porasta zaraženih, a s druge strane, granični sukob sa Kinom.

Međutim, u ovoj situaciji, stručnjaci su sigurni, postoji izlaz, a to je S-400, koji će omogućiti, prema EurAsian Times-u, da smanji stepen napetosti u pograničnim oblastima.

U februaru su se indijska i kineska vojska dogovorile da povuku trupe iz istočnog Ladaka i da nastave pregovore za ublažavanje tenzija u drugim pograničnim naseljima.

„Uprkos ozbiljnim pregovorima, kineska strana nastavlja da raspoređuje napredno oružje blizu linije de facto kontrole“, navodi se u publikaciji.

Ranije je bilo izveštaja o rasporedu Kine u istočni Ladakh protivavionskih raketnih sistema dugog i srednjeg dometa HK-9 i HK-22, koji bi mogli da predstavljaju ozbiljnu pretnju indijskim vojnim i civilnim avionima koji lete u blizini regiona.

Indija je, kao odgovor na publikaciju, u region prebacila prenosne protivavionske raketne sisteme Igla-S i izraelske sisteme PVO Barak-8 LRSAM.

Međutim, takvi kompleksi, prema posmatračima, ne mogu se uporediti sa sistemom HK-9 velikog dometa, koji navodno može da pogodi ciljeve na daljini većoj od 250 kilometara.

Uz takav odnos snaga, pojava kineskih letelica mogla bi se pretvoriti u probleme za Indiju.

„O raspoređivanju lovaca pete generacije J-20 izvestio je časopis Forbes, koji je, pozivajući se na satelitske snimke, tvrdio da su stelt avioni raspoređeni u blizini indijsko-kineske granice“, napominju autori publikacije.

Prema novinama, Indija je već povukla lansere u region da bi lansirala krstareće rakete Nirbhai i nadzvučni BrahMos.

Takođe, prema izveštajima medija, u tom području su navodno viđeni višenamenski lovci Dassault Rafale, Su-30MKI i MiG-29UPG indijskog vazduhoplovstva. Tako Nju Delhi nije mogao da popuni prazninu samo u sistemu PVO.

A američki stručnjaci iz Nacionalnog interesa su uvereni da je S-400 sposoban da indijskim trupama pruži zaštitu od svih vrsta vazdušnih pretnji.

Istovremeno, ruski „Trijumf“ je sposoban da se suprotstavi stelt lovcima, što je posebno važno u slučaju konfrontacije sa Kinom.

Dakle, Indiji su više nego ikad potrebni ruski sistemi PVO i kao što publikacija sugeriše, biće primorani da iznudi sporazum sa Moskvom.

Borba.Info

Check Also

Amerika počinje da broji milijarde, koje je dala Ukrajini, sad se SAD drže za glavu ali ne svi

Korumpirani Vašington će nastaviti da toleriše ludorije Zelenskog, zahtevajući nove zalihe odbrane. Strpljenje ukrajinskih NATO …