Joanikije: Ne tražimo ni više ni manje od onog, što su već dobili katolici i muslimani!

Joanikije je u intervjuu za Radio Svetigora istakao da za njega i Crkvu nijedan dokument ne postoji u pravnom smislu dok ga ne potpišu obe strane i ne overe pečatom.

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, Joanikije rekao je da za sada raspolaže samo nacrtom temeljnog ugovora koji treba da potpišu Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Vlada Crne Gore, te da o tom aktu sad treba da se izjasni Vlada te zemlje.

„Ona treba da se izjasni, ima pravo da da neke primedbe, da nešto popravi, da nešto prihvati, i tu će se, nadam se, rukovoditi onim načelima koja su fiksirana u Ustavu i zakonima Crne Gore, posebno u Zakonu o slobodi veroispovijesti.

Dakle, to je sve još uvek u radnoj verziji”, rekao je Joanikije.

Patrijarh SPC Porfirije saopštio je da je sadržaj Temeljnog ugovora usaglašen i da je preostalo samo njegovo potpisivanje.

Joanikije je u intervjuu za Radio Svetigora istakao da za njega i Crkvu nijedan dokument ne postoji u pravnom smislu dok ga ne potpišu obe strane i ne overe pečatom.

Prema njegovim rečima, u ugovoru ne sme da bude ništa što je u nesaglasnosti sa Ustavom Crne Gore i sa njenim zakonodavostvom.

– Mi smo sve vrijeme govorili, i to smo posvjedočili u našoj borbi za izmjenu prvobitnog diskriminatornog zakona, da ne tražimo ništa više, ali i ništa manje nego što su dobile ostale istorijske vjere u Crnoj Gori”, naglasio je on.

Premijer Zdravko Krivokapić je saopštio 29. aprila da je nacrt ugovora predat Vladi.

Mediji su objavili da je tekst ugovora, navodno još 11. aprila, predat premijeru Krivokapiću, nakon što je Sinod Srpske pravoslavne crkve izmenio prvobitnu verziju teksta koju je uradila Vlada Crne Gore.

Crnogorska opozicija zahteva da javnost bude upoznata sa sadržajem dokumenta pre potpisivanja, sumnjajući da bi njime mogli biti ugroženi nacionalni i državni interesi.

I partija URA, potpredsednika vlade Dritana Abazovića, zatražila je da taj dokument pre potpisivanja bude predstavljen javnosti.

Nezadovoljna Zakonom o slobodi veroispovesti, koji je Skupština Crne Gore usvojila krajem 2019, SPC je pokrenula višemesečne masovne protestne litije, koje je podržavala većina stranaka sadašnje vlasti.

Nakon formiranja Vlade, nove vlasti su promenile sporni zakon.

Beta

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …