Blumberg: Kina pretekla SAD u globalnoj trci za bogatstvo!

Kina je pretekla SAD kao nacija, koja je stekla najveću neto vrednost kako globalno bogatstvo raste, sugeriše novi izveštaj kompanije McKinsei & Co.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema Blumbergu, bogatstvo Kine je naglo poraslo u poslednje dve decenije, saopštila je ta konsultantska kompanija, objašnjavajući da se njena neto vrednost povećala za neverovatnih 17 puta sa 7 biliona dolara u 2000. na 120 biliona dolara u 2020.

Nacija je činila oko jednu trećinu globalnog povećanja neto vrednosti u tom periodu.

Kina se 2000. pridružila Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što je ubrzalo njen ekonomski uspon.

SAD su prikazale svoje bogatstvo udvostručeno, u istom vremenskom periodu.

Vašington je morao da ustupi mesto Pekingu na listi 10 najbogatijih zemalja pošto je njegova neto vrednost iznosila samo 90 biliona dolara 2020, kaže Mekinzi.

U obe zemlje više od dve trećine stečenog bogatstva leži u džepovima 10 odsto najbogatijih domaćinstava, navodi se u izveštaju i dodaje da se taj udeo povećava.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukupno, globalno bogatstvo dostiglo je 514 biliona dolara u 2020. godini, u odnosu na 156 biliona dolara u 2000.

Oko 68 odsto ovog bogatstva pohranjeno je u nekretninama, rekao je Mekinzi, dodajući da je njegov brzi rast premašio povećanje svetskog BDP-a u istom periodu.

Globalno povećanje bogatstva podstaknuto je rastućim cenama nekretnina, saopštila je kompanija, upozoravajući da bi porast vrednosti nekretnina mogao biti neodrživ.

Visoke cene mogle bi učiniti da mnogi ljudi ne mogu da kupe stambenu nekretninu, rekao je Mekinzi, dodajući da bi takva situacija mogla da dovede do nove finansijske krize slične onoj iz 2008. godine, koju je pokrenuo pucanje “stambenog balona” u SAD.

Ovog puta, to bi moglo da utiče i na Kinu zbog duga njenih investitora.

Kolaps cena imovine mogao bi da dovede do nestanka čak jedne trećine svetskog bogatstva, saopštila je konsultantska kompanija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …