„Demokratija“, „ljudska prava“ i naravno, „nacionalna bezbednost“ – Sledi direktna vojna invazija – sa ili bez odobrenja UN!

Amerika, preuzevši status svetskog hegemona, pokušava druge zemlje da pretvori u vazale ili ih proglasi neprijateljem.

Primer je američka antiruska kampanja, piše analitičar Eric Suess.

Autor članka ističe: Spoljna politika Vašingtona svodi se na princip „mi ili oni“.

„Glavni„ neprijatelji “(„ oni “) za Sjedinjene Države su iste zemlje kojima su se suprotstavile Amerika i njeni saveznici tokom antikomunističkog hladnog rata, to jest Rusija i Kina. I to uprkos činjenici da Rusija sada više nije komunistička zemlja “, komentariše Erik Suess.

Analitičar iz Sjedinjenih Država primećuje: Vašington tradicionalno koristi već „proverenu“ metodu osvajanja i potčinjavanja drugih zemalja.

Prvi put je upotrebljen protiv Iraka 1991. godine: prvo međunarodne sankcije, zatim pokušaji organizovanja puča, a ako ne uspeju, sledi direktna vojna invazija – sa ili bez odobrenja UN.

„Amerika koristi svoju poziciju svetskog hegemona ili globalno dominantne nacije da u osnovi prisili bilo koju drugu naciju da se ili pridruži Sjedinjenim Državama (kao banana republika ili vazalna država) ili postane njihov neprijatelj“, ističe Eric Suess.

– Danas državna ideologija više ne služi kao opravdanje za takav stav. Sada su izgovori bili „demokratija“, „ljudska prava“ i, naravno, „nacionalna bezbednost“ (što je takođe bilo glavno opravdanje Hitlera). ”

Autor članka pojašnjava: Sjedinjene Države pokušavaju da učine sve što je moguće da izbegnu pad na stariju verziju i da po snazi ne postanu zemlja broj 2 na svetu.

„Američki milijarderi stoje iza ovoga. Oni kontrolišu vladu SAD-a “, siguran je ekspert.

Svojevremeno je Barak Obama, obraćajući se diplomcima vojne akademije, nazvao Sjedinjene Države „jedinom nezamenljivom državom na svetskoj sceni“.

Prema autoru članka, ova fraza je najrečitiji izraz američkog stava.

„Američki establišment zastupa i promoviše ovu poziciju, verujući da je ona„ opravdana “, jer je samo Amerika„ nezamenljiva “, a sve ostale zemlje„ neobvezujuće.

„Inače, Hitler se osećao isto u odnosu na druge nacije“, primećuje Eric Suess.

Novinar ističe da su neki stručnjaci očekivali da će nakon upozorenja ruskog lidera Vladimira Putina o crvenim linijama, Joe Biden promeniti taktiku prema Ukrajini i prestati da podstiče provokacije kijevskog režima, jer bi to moglo biti ispunjeno vojnim sukobom između SAD i Rusija. Međutim, američke elite, koje u stvari kontrolišu politiku države, zainteresovane su za nastavak konfrontacije Moskve i Kijeva.

„Glavni srednjoročni cilj američkih elita je da zadrže kontrolu nad Ukrajinom kako bi je učinili vojnim uporištem i tako sprečili Rusiju da uzvrati američki napad“, objasnio je Suess.

Prema američkom analitičaru, jedina sila koja može zaustaviti agresivnu politiku Sjedinjenih Država i njenog najbližeg saveznika Velike Britanije je Evropska unija.

Međutim, za to Brisel treba da uspostavi partnerstvo sa Moskvom i Pekingom.

„Ili će se EU ujediniti sa Rusijom i Kinom protiv SAD-a i Velike Britanije ili će započeti treći svetski rat“, upozorava autor članka.

Takođe, američki analitičar je uveren da je neophodno preseliti sedište UN iz Njujorka i reformisati ovu organizaciju – a Evropska unija takođe treba da igra svoju ulogu u ovom pitanju.

„Potrebno je da UN postanu globalna demokratska institucija, jedino merodavno izvršno, zakonodavno i sudsko telo po svim pitanjima međunarodnih odnosa širom sveta“, ističe Eric Suess.

Borba.Info

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …