Japan, Francuska, SAD i Australija započinju opkoljavanje Kine! Rusija spremna da uskoči…

Zapad vidi kao svoj glavni zadatak podsticanje sukoba duž svih kopnenih i morskih granica Kine.

S obzirom na blisku saradnju Moskve i Pekinga, ova pretnja se može shvatiti i protiv Rusije.

Ovakvo mišljenje u svom intervjuu izrazio je orijentalista Aleksej Maslov.

Japansko Ministarstvo odbrane planira da sprovodi redovne vojne vežbe sa predstavnicima Francuske i Sjedinjenih Država, slične onima koje su započele početkom nedelje na jugozapadnom japanskom ostrvu Kjušu.

Prema lokalnom listu Sankei, na ovaj način Tokio namerava da obuzda Kinu, koja pojačava svoju aktivnost u vodama Istočne Kine i Južnog Kine.

Treba napomenuti da je francuska vojska prvi put učestvovala u takvim vežbama.

Paralelno sa ovim, ratni brodovi tri zemlje nameravaju da izvrše zajedničke manevre u Istočnokineskom moru, a pridružiće im se i fregata australijske mornarice.

Aleksej Maslov, direktor Centra za strateške studije Kine na univerzitetu RUDN, šef HSE škole orijentalnih studija, u svom intervjuu, objasnio je strategiju kolektivnog Zapada u vodama Istočne Kine i Južnokineskog mora, koje su uloge Francuske i Australije i kako bi ovo sučeljavanje, moglo da ispadne za Moskvu …

„Tokom protekle godine oko Kine je stvorena negativna kontura, a glavni zadatak Zapada je podsticanje sukoba duž svih kopnenih i morskih granica NR Kine.

Peking, generalno, gotovo nikada ne podleže provokacijama, savršeno dobro shvatajući da će bilo koji, čak i slučajan sukob, a da ne govorimo o vojnim operacijama, odmah zahtevati od njega ili preduzimanje odlučnih mera ili obratno, napuštanje, odnosno manifestacije nedoslednosti sa statusom velika sila.

Sjedinjene Države su dobro svesne da će PRC odabrati odgovor, a kako bi ga izvukle na ovaj teren, širom Kine se sprovode razne vežbe, uključujući i učešće Japana “, kaže orijentalista.

Značajno je da se trenutno oko Japana okuplja grupa zemalja koje su na ovaj ili onaj način došle u sukob sa Kinom poslednjih godina.

Konkretno, govorimo o Australiji i Francuskoj.

„Australija je u potpunosti podržala američku politiku prema Kini. Štaviše, Canbera je više puta objavljivao optužbe protiv Pekinga o pojavi koronavirusa tokom 2020.

Kina je prekinula kupovinu uglja iz Australije, a to je bio ozbiljan udarac za njenu ekonomiju.

Trgovina između dve zemlje praktično je prekinuta. I s tim u vezi, Australija i Kina, države koje su mnogo uložile jedna u drugu, postale su rivali “, rekao je Aleksej Maslov.

Između ostalog, i Evropa je promenila odnos prema Kini, uprkos činjenici da je prošle godine njihov trgovinski promet iznosio oko 700 milijardi dolara.

Tako je Francuska sada umešana u seriju sličnih, pre svega, političkih sukoba između „patuljaka“ i Kine, siguran sam da je stručnjak.

„Vidimo da u stvarnosti Kina ne preti Japanu svojim pomorskim snagama, nije bilo ni nagoveštaja iz Pekinga, a sukob oko ostrva Senkaku (na kineskom – Diaoiu) traje već dugo.

Očigledno je da se ne može rešiti u realnom vremenu i bukvalno je suspendovan u vazduhu.

Ni Kina ni Japan nisu želeli da vode neprijateljstva oko sebe do poslednjeg trenutka.

Sada vežbe u vodenom području Istočnokineskog mora zahtevaju da NRK bar pregledaju pomorski brodovi i prelete teritoriju.

Plus još jedan sukob koji se odvija u Južnom kineskom moru uz učešće Filipina i drugih zemalja koje polažu prava na ova ostrva.

Odnosno, glavni zadatak Zapada je da uzbuđuje i uznemirava Kinu, nervira je svake godine “, rekao je šef HSE škole orijentalnih studija.

Treba shvatiti da Rusija i Kina takođe godišnje izvode zajedničke pomorske vežbe ne samo u vodama blizu NR Kine, SAD i Ruske Federacije, već i u Sredozemnom moru, u Omanskom zalivu.

Stoga postaje očigledno da flote dve države prilično blisko sarađuju, rekao je govornik.

I s tim u vezi, pretnja Zapada Pekingu takođe može da se usmeri ka Moskvi.

„Formalno, Rusija i Kina nisu vezane nijednim vojnim ugovorom, a mi nismo saveznici.

Štaviše, to su više puta naglasile i Rusija i Kina. Ali bez obzira na to, vrlo dobro razumemo da ne govorimo toliko o vojnoj pretnji koliko o vojno-političkoj.

To je, u suštini, obuzdati PRC, pokazati ko je šef kuće, pokazati kako postoji niz poluga uticaja na Peking.

S tim u vezi, naravno, mislim da će Rusija i Kina na kraju početi da preduzimaju koordinisane akcije, ne nužno vojno, već politički – to je sigurno “, rezimirao je Maslov.

Borba.Info

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …