“Prometej” ozbiljno uzdrmao američki prestiž!

S-500 može da gađa balističke rakete na dometima od do 600 kilometara i do deset raketnih glava koje putuju brzinom većom od četiri milje u sekundi.

Rusija će, zahvaljujući novom oružju, uzdrmati prednost Sjedinjenih Država.

To se navodi u publikaciji američkog izdanja The National Interest.

Autor publikacije Mark Episkopos piše: Od svih najnovijih projekata naoružanja u Kremlju, S-500 Prometej jedan je od najdirektnijih i najmoćnijih odgovora Rusije na američke stelt lovce pete generacije, kao što su F-35 Lightning II kompanije Lockheed Martin i F-22 Raptor. …

„Uskoro će se pojaviti ruski sistem S-500 sledeće generacije, što bi trebalo da bude odgovor na NATO-ove najnaprednije stelt platforme“, kaže se u članku.

Episkopos primećuje da S-500 nije samo superiorniji od svog prethodnika, S-400, već ima i niz novih karakteristika, koje ga svrstavaju u njegovu vlastitu klasu performansi.

Uz pomoć modernizovanih projektila serije 77N6-N S-500, on je navodno sposoban da presretne hipersonične krstareće rakete i druge vazdušne objekte, koji lete brzinom većom od 5 Maha.

S-500 može da gađa balističke rakete na dometima od do 600 kilometara i do deset raketnih glava, koje putuju brzinom većom od četiri milje u sekundi.

Prometej takođe može predstavljati pretnju za neke tipove LEO satelita, iako puni obim njegove efikasnosti na izuzetno velikim visinama ostaje nejasan.

S-500 može da obara stelt avione.

Prema Marku Episkoposu, S-500 bi mogao da predstavlja udarac za američki prestiž.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko rekao je novinarima da će S-500 ući u službu do kraja 2021.

Mark Episkopos skreće pažnju čitalaca na činjenicu da S-500 nije zamena za S-400, već dodatni sloj slojevite mreže PVO Rusije.

Prometej je dizajniran za rad sa manje sofisticiranim sistemima PRO, poput S-400, S-300, i opsežnim katalogom ruskih protivavionskih raketnih sistema kratkog i srednjeg dometa.

Borba.Info

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …