Dodik rezigniran Zapadom: Rusi su rekli svoje! Za nezakonit pokušaj postavljanja visokog predstavnika, konsultovaćemo Srbiju!

Podsetimo, Savet za implementaciju mira u BiH imenovao je Nemca Kristijana Šmita za naslednika Valentina Incka posle njegove ostavke, sa čim se nije složio ambasador Rusije.

Sastanak zvaničnika Republike Srpske i Republike Srbije radi konsultacija u vezi sa nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH biće održan u narednih dan, dva, rekao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Na pitanje Srne da li su zvaničnici Srpske upoznali rukovodstvo Srbije da je Savet za implementaciju mira, ne poštujući procedure i mimo svojih ovlaštenja doneo odluku da postavi novog visokog predstavnika u BiH, Dodik je rekao da je predsednik Republike Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da „traže postavljanje visokog predstavnika“.

Dodik je naglasio da zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i ponovio da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

„Strane potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde predlog, koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike kršeći međunarodno pravo“, poručio je Dodik.

Podsetimo, Savet za implementaciju mira u BiH imenovao je Nemca Kristijana Šmita za naslednika Valentina Incka posle njegove ostavke, sa čim se nije složio ambasador Rusije.

Sputnik

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …