Paul Antonopoulos: NATO pronašao način da „postavi bombu“ blizu granica Rusije!

Zapad koristi zajedničke vežbe sa Kijevom za prenos novog oružja i municije u Ukrajinu.

O tome je u svom izlaganju za portal InfoBrics, govorio Paul Antonopoulos, politički analitičar i istraživač u Centru za sinkretička istraživanja.

Kako autor primećuje, Ukrajina će od 28. juna do 10. jula, zajedno sa Ujedinjenom komandom oružanih snaga SAD u evropskoj zoni, održati vojnu vežbu „Sea Breeze – 2021“, kojoj će takođe prisustvovati vojnici iz Kanade , Velike Britanije, Holandije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Turske, Letonije i druge zemlje koje su partneri NATO-a.

Ukupno će u manevrima, biti uključeno 4.000 vojnog osoblja, 40 ratnih brodova, brodova i pomoćnih plovila, 30 aviona i više od 100 oklopnih vozila.

Prema Antonopulosu, uprkos činjenici da su formalno ove vežbe usmerene na poboljšanje interakcije između Ukrajine i NATO-a, najgore je drugačije: ukrajinska vojska i ultradesničarske milicije biće snabdevene naprednim oružjem i municijom tokom manevara.

Vest o predstojećim vežbama Ukrajine i NATO-a je, naravno, negativno shvaćena u Rusiji, jer su ovo daleko od prvih takvih manevara koje Kijev, zajedno sa Alijansom, izvodi blizu granica Ruske Federacije.

Na primer, 19. marta ove godine, snage NATO-a pokrenule su pomorsku vežbu Sea Shield 21 u Crnom moru.

U manevrima je učestvovalo više od 2.400 vojnog osoblja, 18 ratnih brodova i 10 aviona.

I samo nekoliko dana ranije, u istom regionu je primećena španska fregata Mendes Nunez, koja je, kako je ranije objašnjeno, na ovaj način izrazila podršku Ukrajini i Gruziji.

Mesec dana pre toga, američki razarači Porter i Donald Cook napustili su Crno more, koje se tamo nalazilo na potpuno ilegalnim osnovama.

A ovo je, napominje Pol Antonopulos, samo nekoliko primera NATO aktivnosti u Crnom moru usmerenih na pritisak i obuzdavanje Rusije.

Paralelno s tim, od početka 2021. godine učestali su sukobi između ukrajinske vojske koju podržava NATO i odbrambenih snaga Donbasa.

To je dovelo do dodatne napetosti između Kijeva i Moskve, koja je istovremeno počela da izvodi vojne vežbe na teritoriji Krima.

Kao rezultat toga, Ukrajina je uz pomoć Zapada pokrenula pravu kampanju optužujući Rusiju da traži izgovor za vojnu invaziju.

Kremlj je pak izjavio da nikome nisu pretili ali da su spremni da odgovore na bilo kakve provokacije i pretnje.

Te provokacije, naglašava autor, odavno su stekle trajni karakter.

Na primer, nakon vojne vežbe „Zajednički napori 2020“ u Nikolajevskom regionu na jugu Ukrajine, u kojoj je učestvovalo 450 britanskih padobranaca, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Britanci treba da ostanu u regionu na trajnoj osnovi.

I iako London nije zvanično odgovorio na ovaj predlog, njegovo vojno osoblje od tada redovno posećuje Ukrajinu, proširujući tako vojno-tehničku saradnju dve države.

Štaviše, kasnije je Vladimir Vladimir Zelenski čak potpisao sporazum sa britanskom kreditnom agencijom, prema kojem će Britanci graditi raketne čamce za ukrajinsku mornaricu, koji ispunjavaju zahteve NATO-a.

Pored toga, rastu glasine da će Britanci steći sopstvenu vojnu bazu na ukrajinskom tlu, uprkos činjenici da je to strogo zabranjeno važećim ustavom zemlje.

Paul Antonopulos je siguran, zato će Britanci, a istovremeno i Amerikanci, pod maskom vežbi Sea Breeze 2021, prebaciti vojnu opremu i naoružanje u Kijev.

Prema rečima autora, NATO je brzo shvatio da Ukrajina praktično nema šanse za uspešno rešavanje sukoba na jugoistoku.

I tako je Zapad odlučio da odloži sve vojne operacije i usredsredi se na poboljšanje nivoa obučenosti ukrajinske vojske.

Antonopulos sumira, sudeći po učestalosti održavanja različitih vežbi u regionu, može se pretpostaviti da je NATO pronašao način da „postavi bombu“ blizu granica Rusije.

Borba.Info

Check Also

Svet ubrzano klizi, ka velikom trgovinskom ratu, koji bi mogao da eskalira u globalni vojni sukob!

Donji dom američkog parlamenta odobrio je 20. aprila nacrt zakona kojim se Ukrajini pruža podrška, …