Pojavio se prvi kvantni računar u Evropi! Evo gde će biti smešten… – VIDEO

U IBM-u i institutu Fraunhofer se nadaju da će iskoristiti snagu kvantnog računara za potencijalni razvoj novih materijala, lekova ili veštačke inteligencije.

IBM je predstavio jedno od najmoćnijih evropskih kvantnih računara Q System One.

Kvantni računar smešten je u Ehningenu, oko 20 kilometara jugozapadno od Štutgarta, u pokrajini u Baden-Vurtemberg.

Njime će upravljati nemački istraživački institut Fraunhofer koji je i kupac računara.

Inače, to je prvi kvantni računar IBM-a koje se koristi izvan Amerike.

Fraunhofer, vodeća evropska istraživačka organizacija orijentisana na aplikacije s više od 80 istraživačkih objekata, uključujući 75 institucija u celoj Nemačkoj, imala je ekskluzivni pristup IBM kvantnom sistemu kojim upravlja IBM na lokaciji Ehningen od januara 2021. godine, prenosi portal Mreža.bug.

Njegova namena je da pruži kvantni hardverski pristup hiljadama istraživača u Nemačkoj ali i u Evropi. Nemački razvojni plan za kvantni računar podrazumeva saradnju s ključnim evropskim partnerima na strateškim projektima poput OpenSuperQ-a kako bi izradili kvantni računar otvorenog koda.

Q System One je smešten u staklenu kocku visoku 2 metra koja štiti kubite od buke i drugih fizičkih smetnji, na koje mogu biti osetljivi.

U IBM-u i institutu Fraunhofer se nadaju da će iskoristiti snagu kvantnog računara za potencijalni razvoj novih materijala, lekova ili veštačke inteligencije.

Nemačka vlada najavila je prošlog meseca da planira da uloži oko 2 milijarde evra u istraživanje kvantne tehnologije do 2025. godine.

Institut Fraunhofer najavio je da će sarađivati ​​s nemačkim kompanijama i drugim istraživačkim organizacijama kako bi se kvantnim računarom produbilo razumevanje kvantnog računanja i eksperimentirao s praktičnom upotrebom.

Projekat, koji finansiraju nemački porezni obveznici, koštaće oko 40 miliona evra tokom sledeće četiri godine.

Sputnik

Check Also

Sve krvavija bitka za Volčansk, Ukrajincima preti „kotlić”!

Bitka za Volčansk na harkovskom pravcu, postaje sve teža i krvavija – ruske snage svim …